Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jogtalan EU-s pénzeket kaphatott a Soros-egyetem

Sümeghi Lóránt

2017.05.05. 13:48

Elképzelhetõ, hogy jogtalanul használ fel az Európai Uniótól elnyert forrásokat a CEU.

Elképzelhető, hogy jogtalanul használ fel az Európai Uniótól elnyert forrásokat a CEU – írja a Magyar Idők az Emberi Erőforrások Minisztériumához közel álló forrásaira hivatkozva.

A lap szerint valószínűleg ez is az oka annak, hogy munkacsoport vizsgálja a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények alkalmazottainak tartózkodási és munkavállalási engedélyeit. Mint írják, a Soros-egyetem esetében ugyanis arról van szó, hogy

egy amerikai jogi személy, amely a CEU, Magyarországon két jogi személyen keresztül tevékenykedik.

Ez részben a Közép-euró­pai Egyetem, részben egy nonprofit kft. Lehetett volna a magyar Közép-európai Egyetemet amerikai egyetemként akkreditáltatni, de nem ezt tették. Ugyanis a két magyar szervezetre azért van szükség, hogy

hozzáférhessenek az Euró­pai Uniótól kutatásokra elnyerhető forrásokhoz, mivel egy amerikai szervezet nem jogosult hozzájutni ezekhez a több milliárd forintot kitevő kutatási pénzekhez.

Az amerikai egyetemre pedig azért van szükség, mert ha valaki Amerikában alapít egy egyetemet, az alapítás költségeit le tudja írni az adójából, de ehhez amerikai jogi személyre van szüksége. A lap kiemeli, hogy az is fontos kérdés, hogy aki itt dolgozik Magyarországon az egyetemen, melyik jogi személy – a magyar vagy az amerikai – alkalmazásában áll. A magyar Közép-európai Egyetemnek 200-250 alkalmazottja van, viszont ha megnézzük a 2015-ös jelentést, ott 1300 alkalmazottról van szó és 1500 tanulóról.

Magyarán az sem kizárt, hogy az amerikai munkavállaló idejön Magyarországra, a fizetését Amerikában kapja, de ha 183 napnál többet tölt itt, akkor a teljes jövedelme után nálunk kell adóznia, majd a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján Amerikában ezt rendezni tudja. Kérdés, hogy ez így történik-e a CEU-nál?

Ha viszont nem tölt itt 183 napnál többet, de költsé­geit mégis elszámolják az európai uniós projektek terhére, akkor visszaélés történhet.

Amennyiben tehát 1300 alkalmazott van, és ők valóban ezen az egyetemen, Magyarországon végzik a munkát, akkor itt is fizetnek adót. Ha viszont nem itt fizetik az adót, akkor valaki adót csal. Fontos tehát, hogy

van-e nyilvántartás arról, melyik CEU-s oktató alkalmazott valójában Amerikában, s ők hány napot töltenek Magyarországon.

Ha ilyen nyilvántartás nincsen, és mégis elszámolják az európai uniós projektek terhére, az megint csak szabálytalan.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére