Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Óriásit sivalkodott Norvégia Magyarországgal kapcsolatban

Forisek Ádám

2017.05.08. 21:58

Erna Solberg norvég miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarországnak és Lengyelországnak engedélyeznie kell a civil szervezetek "független" finanszírozását - írja az MTI az EUObserverre hivatkozva.
Lengyelország és Magyarország civil szervezetek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatai késztették a norvég miniszterelnököt egy nagy volumenű sivalkodásra:

Nem engedhetjük meg Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket. Független szervezeteknek kell ezzel foglalkozniuk”

– fogalmazott a miniszterelnök az NTB norvég tévébe, figyelmeztetve az „illiberális hatalmak” ellen.

Az ügy háttere az úgynevezett EGT Alap, melyet a szociális és gazdasági egyenlőtlenség csökkenése érdekében hoztak létre. A kezdeményezést az egyébként nem EU-tag Izland, Liechtenstein és Norvégia hozta létre, hogy így az EU egységes piacához hozzáférhessen.

A következő, 2021-ig szóló program keretében Lengyelország 809 millió, míg Magyarország pedig 215 millió eurós segítséget kapna. A pénzek tíz százalékát civil szervezetek kapnák, melyek kötelezően a támogatási program kedvezményezettjei.

A norvég miniszterelnök szerint a "civil szférát államilag nem kontrollálhatják." 

Ezzel csak egy gond van: kontrollálásról soha nem is volt szó.
 

A jogszabály értelmében a magyarországi civil szervezetnek 15 napon belül be kell jelenteniük az évi 7,2 millió forintos, külföldről érkező támogatásról szóló tranzakciót a bíróságon, ami később megjelenik majd a mindenki által elérhető Civil Információs Portálon. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, büntetést kaphatnak a civil szervezetek. Ennyiről van szó, ez azonban nem tartotta vissza Solberget: az EUObserver szerint Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a kérdésről.

Az EGT Alapokról szóló tárgyalások Norvégia és Lengyelország között holtpontra jutottak, a Magyarországgal folytatott megbeszélések május végén folytatódnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére