Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Trump elleni folyamatos támadások mögött Soros tõzsdei spekulációja is állhat

Vincze Viktor Attila

2017.05.18. 15:28

A Donald Trump elnöki hivatalból való visszahívását célzó impeachment eljárásnak az egyre gyakoribb hangoztatása miatt gyengült a dollár árfolyama és az összes USA tõzsdei mutató lejtmenetbe kezdett. Egyes amerikai tõzsdei elemzõk azt feltételezik, hogy a Trump elnöki tevékenységének a folyamatos támadását nem pusztán politikai célok motiválják, hanem feltehetõen Soros Györgynek egy, a dollár árfolyamzuhanására játszó tõzsdei spekulációja is.

A Donald Trump amerikai elnöki hivatalból való visszahívását célzó impeachment eljárásnak az egyre gyakoribb hangoztatása miatt gyengült a dollár árfolyama és az összes USA tőzsdei mutató lejtmenetbe kezdett.

Annak ellenére is gyengültek az amerikai piacok és tőzsdék, hogy egyelőre meglehetősen távolinak tűnik, hogy Trump ellen sikeresen elindítható legyen egy amerikai elnököt a hivatalából a törvényhozáson keresztül visszahívó eljárás.

Egyes amerikai tőzsdei elemzők azt feltételezik, hogy Trump elnöki tevékenységének a folyamatos támadása mögött nem pusztán politikai célok állnak, hanem feltehetően Soros Györgynek egy, a dollár árfolyamának a zuhanására játszó jelentős tőzsdei spekulációja is.

Az amerikai sajtó szerint Soros György fektette be a legnagyobb támogatóként a legtöbb pénzt, több millió dollárt a demokrata párt elnökválasztási kampányába és most fut a pénze után, mivel nem a tervek szerint szavaztak a polgárok. A választás napján 1 milliárd dollárt veszített az akkor éppen aktuális tőzsdei spekulációján a milliárdos.

Soros György az amerikai elnök, Donald Trump ünnepélyes hivatalba iktatása előtt közvetlenül ezt nyilatkozta: 

Eljött az az idő, amelyről a piac hívei álmodoztak"

– mondta, mert szerinte a republikánus elnök és a republikánus többségű törvényhozás lebontja majd a gazdasági szabályozásokat, és nekilát az adócsökkentésnek. Soros úgy véli, hogy az új elnök beiktatása után gazdasági és politikai bizonytalanság alakul ki, amely megrendíti majd a piacokat.

A Forex Crunch elemzése szerint a Watergate-ügyet követően Nixon lemondásához vezető folyamatokat, és az azokat kísérő pénzpiaci, tőzsdei reakciókat alapul véve Soros György nagy valószínűséggel egy három lépcsőt figyelembe vevő tőzsdei spekulációra is készülhet.

Az első fázisban, amíg Donald Trump még ragaszkodik a hatalomhoz, gyengül a dollár árfolyama. A következő fázisban, amikor Trump kénytelen elhagyni a hivatalát, akkor nagymértékben sebezhetővé válik a dollár árfolyama.

 A dollár árfolyama ebben a helyzetben nagy valószínűséggel csak csökkenhet, ugyanakkor a lemondás körüli események miatt likviditási hiány is kialakulhat.

A terv harmadik, befejező stádiumában, amikor Mike Pence jelenlegi elnök átveszi az elnöki hatalmat, akkor megnyugodnak a piacok és mind a dollár árfolyama, mind a tőzsdei mutatók megindulnak felfelé.

A nem Trump-barát amerikai sajtó szerint hamarosan megindítja a Demokrata Párt az elnök leváltására egyedüli lehetőséget kínáló impeachment törvényhozási eljárást.

Ahhoz, hogy az impeachmenttel valóban visszahívható legyen hivatalából Trump, a demokrata ellenzéknek maga mellé kellene állítani a törvényhozás mindkét házában többséggel bíró republikánusok szavazatait is. Erre azonban jelenleg nem mutatkozik hajlandóság az elnök pártjában.

Az amerikai alkotmány I. és II. cikkelye foglalkozik az impeachmenttel. Az alkotmányos vádemelést a képviselőház egy honatyája, valamely bizottsága, különleges ügyész, netán a házelnök kezdeményezheti. A képviselőház jogi bizottsága folytatja le a nyomozást, s ha a bizottság megalapozottnak találja a vádakat, akkor az egész képviselőház szavaz. A jelenlévők egyszerű többsége elegendő az alkotmányos vádemeléshez.

Az impeachment eljárás végső, döntő szavazását a szenátus folytatja le, amikor a 100 tagú testület zárt ajtók mögött szavaz, amely során kétharmados többség szükséges a megvádolt tisztviselő (az elnök, az alelnök vagy más tisztségviselő) menesztéséhez.

Nem tisztázza egyértelműen az amerikai alkotmány, hogy mi indokolhatja az alkotmányos vádemelést. Hazaárulás, vesztegetés, más súlyos bűnök, vétségek – így fogalmaztak az amerikai alapító atyák. Andrew Johnsont a hivatali időről szóló törvény megsértése miatt vádolták meg, mivel idő előtt, indokolatlanul menesztette hadügyminiszterét. Bill Clinton ellen nem a magánéleti ügyei miatt, hanem azért emeltek vádat, mert eskü alatt tagadta, hogy kapcsolata lett volna a fehér házi gyakornoklánnyal, Monica Lewinskyvel. Az alkotmány 25. kiegészítésének 4. cikkelye értelmében Mike Pence alelnök is kezdeményezhetné az elnök leváltását (a kormánytagok, illetve a kongresszus támogatásával), amennyiben úgy ítélné meg, hogy az elnök már nem képes ellátni feladatát. Az Egyesült Államok történetében eddig két elnök – Andrew Johnson, a 17., illetve Bill Clinton, a 42. elnök ellen emeltek vádat a képviselőházban, de a szenátus mindkettőjüket felmentette. Richard Nixon, a 37. elnök nem várta meg az impeachment lefolytatását: miután a képviselőház megszavazta a három rendbeli vádemelést, inkább maga mondott le hivataláról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére