Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több ezer sofõrnek nyújt mentõövet az állam

Bokor Gábor

2017.05.31. 07:28

Továbbra is fokozott az érdeklõdés az állami sofõrképzés iránt, eddig csaknem 6000 fõt sikerült bevonni az államilag finanszírozott gépjármûvezetõi képzésbe, amelyet mintegy 1800 fõ már elvégzett. A NGM adatai szerint a sikeres vizsgát tett sofõrök 92 százaléka már el is helyezkedett a munkaerõhiánnyal küzdõ közúti szállítási ágazatban.

Az eddigi adatok szerint a program sikeres, mivel alig vannak olyanok, akik nem végezték el a megkezdett tanfolyamot, vagy annak befejeztével más ágazatban helyezkedtek el. Eddig csaknem ezerötszáz fő talált állást az állami sofőrképzési program segítségével. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint tíz fő híján hatezer embert sikerült eddig bevonni a két éve indított programba, közülük több mint ezerhétszáz talált magának állást.

A program sikerét az is mutatja, hogy a sikeres forgalmi vizsgát tett sofőrök mindössze 1 százaléka helyezkedett el más szakmában, és csupán 7 százalékuk nem talált még állást az ágazatban, azonban sokuk már kért segítséget a munkába álláshoz –írja a Magyar Idők.

A lemorzsolódások száma minimális, a hatezer jelentkezőből csupán 65 fő szakította meg a képzést, többségük azért, mert az élethelyzetükben fontos változások történtek. A kormány azért indította el a támogatott nehézgépjármű- és autóbusz-vezetői képzést, hogy a közúti fuvarozásban jelentkező egyre súlyosabb munkaerőhiányt enyhítse.

Az állami segítség miatt a támogatást megnyert személyeknek lehetősége van ingyenesen hozzájutni az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) közreműködésével az egyébként több százezer forintba kerülő vezetői képzéshez.

A sofőröknek komoly enyhítést jelent, hogy akkor sem kell visszafizetniük a támogatás összegét az OFA-nak, ha máshol találnak majd állást a képzést követően, ugyanis a tanfolyamot befejezték. Csak akkor kell a támogatást visszautalni, ha valakivel tanulmányi szerződést kell bontani.

A fuvarcégek évek óta küszködnek azzal, hogy a piacon egyre kevesebb új sofőr jelenik meg. Mind a busz-, mind a kamionsofőrökből hiány van az országban. A Volán-társaságok korábban már megkapták az állami kiegészítést ahhoz, hogy 3 év alatt 30 százalékos béremelést hajthassanak végre. Ennek célja, hogy itt tartsák a buszsofőröket, mivel a Volánoknak nem csak a külföldi munkalehetőség, de a hazai versenyszektor is komoly konkurencia.

A közúti áruszállítás ellátásához is kiemelten fontos, hogy minél több új munkaerő jelenjen meg, ugyanis a KSH adatai szerint a múlt évben tovább bővült az áruszállítás volumene.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére