Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel létrehozná az uniós pénzügyminiszteri posztot

Forisek Ádám

2017.06.01. 11:58

"Radikális mértékben" megreformálja az eurózóna mûködését az Európai Bizottság. A tervezet szerint az euróövezeti országok miniszterei (az eurócsoport) szorosabbra fûznék a 19 euróövezeti tagország együttmûködését.
BRÜSSZEL, 11:58

"Radikális mértékben" megreformálja az eurózóna működését az Európai Bizottság. A tervezet szerint az euróövezeti országok miniszterei (az eurócsoport) többek között felgyorsítanák a 19 euróövezeti tagország együttműködését.

Ezt úgy érnék el, hogy az eurócsoport elnökének pozícióját egybeolvasztanák az Európai Gazdasági és Monetáris Unióért (EMU) felelős biztos posztjával. Ez a személy lenne az uniós pénzügyminiszter – a posztot Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének posztjához és jogköreihez hasonlítják a tervezet ismerői.

A tervezet egy negyvenoldalas dokumentum. Az ebben megfogalmazott egyik cél, hogy 2025-re közelebb hozza egymáshoz az Európai Unió gazdagabb és szegényebb nemzeteit. 

A brüsszeli kezdeményezéshez hasonló Emmanuel Macron ötlete, amely szerint egy uniós pénzügyminiszter által ellenőrzött költségvetésre lenne szükség. 

A Bizottság terve szerint a havonta összeülő eurócsoport, amely a kritikusok szerint leginkább informális megbeszéléseket tart, ezután hivatalosabb formában működhet, s kötelező lesz felelősséget vállalnia minden, eurózónát érintő döntéséért. 

Az eurócsoport munkáját akár egy „euróövezeti kincstár” is segítheti. Ez a szerv a döntéshozatal előkészítésében és a döntések végrehajtásában fog segédkezni. A két szerv működését az uniós pénzügyminiszter fogja felügyelni. A miniszternek viszont be kellene számolnia munkájáról és döntéseinek hátteréről az Európai Parlament előtt.

Ez azért is lenne fontos, mert jelenleg a parlamentnek nincs joga ahhoz, hogy számon kérhesse az eurócsoportot. 

Erre a hiányosságra áprilisban derült fény, amikor az eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem nemes egyszerűséggel megtagadta a Parlamenttől a görögöket kisegítő csomag megvitatását. 

Moscovici szerint a tervezet a jövő év végére valósulhat meg a gyakorlatban, s nagyban elősegítené az euróövezet demokratikus ellenőrzését. 

A tervezett változtatások végrehajtása 2018 végéig megtörténhet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére