Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Veszélyben a véleményszabadság Németországban

Bertha László

2017.06.10. 17:58

Heves vitákat generál Németországban az a törvénytervezet, mely az eddigieknél is keményebben lépne fel a gyûlöletbeszéddel szemben, ami a gyakorlatban óriási bírságokkal és a közösségi média még aprólékosabb cenzúrázásával járna. A Heiko Maas igazságügyi miniszter által benyújtott tervezet miatt sokan a véleményszabadságért aggódnak Németországban.

A tervezet bírálói között van Beatrix von Storch is, aki a jobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) az elnökhelyettese. Von Storch a Junge Freiheit című német hetilapban publikált véleménycikkében leszögezte, hogy a törvénytervezet nem jelent megoldást a problémára, nem oldja meg a gondokat, csupán elhallgattatja a kritikusokat, ahelyett hogy meggyőznék őket.

A német ellenzéki politikus szerint a vita helyszíne, felülete megváltozott napjainkra, hiszen a nyílt viták főképp az interneten, online zajlanak:

Korábban úriemberek folytattak kulturált véleménycserét egy whisky mellett, szivarfüstös szalonokban. Egy demokrácia számára ez már nem lehet elegendő. Minden választónak meg kell kapnia a vitában való részvétel lehetőségét. Ezt a lehetőséget az internet adja meg.”

Németországban a zöldek és a baloldal véleményformálóit az aggasztja a leginkább, hogy „eldurvult” a vita, szélsőséges keretek között zajlik. Beatrix von Storch szerint ezek az emberek berendezkedtek a maguk színes fantáziavilágába, illetve elveszítették a „törzsasztallal” való kapcsolatot, azaz nincs már kapcsolatuk a „normális” polgárokkal.

Az AfD elnökhelyettese szerint a legnagyobb probléma, hogy a német elit nem fogadja el az emberek életrealitásait, még csak nem is tolerálja, hanem cenzúrázni kívánja azt. Von Storch szerint nem helyénvaló az a kettős mérce, hogy míg újságok, nyomtatott felületek esetében megjelenő rágalmazások ellen vád benyújtásával lehet igényt támasztani, addig az online véleményeket azonnali hatállyal, önkényesen törölhetik.

Kétséges esetben a Facebook törölni fog, hogy így elkerülhesse a felelősségre vonást, különösen súlyos jogi kérdésekben. A népcsoport elleni uszítás büntetőjogi törvényi tényállását szakértők pl. olyan bonyolultnak tartják, hogy laikus számára kizárt, hogy az egyes esetekben – bíróság előtt is megálló módon – dönthessen. A Facebook erre nem lesz képes”

– jegyzi meg aggályait a törvénytervezet kapcsán a politikus, aki szerint mindezzel sérülni fog az internet vitafórum jellege.

Beatrix von Storch úgy véli, hogy a jelenleg Németországban tapasztalható túlfűtött vita a kormányzás csődjének köszönhető, nem csupán a bevándorlási válságnak:

A törvény nem fogja megváltoztatni azoknak az embereknek a hozzáállását, akik kritikával állnak a főirányzatokkal és a kormányzással szemben. A törvény pusztán elhallgattatja őket”

Egy demokratikus jogállamban az egyetlen járható út az, hogy a kritikát cáfoljuk, kétségbe vonjuk, nem pedig az, hogy elnyomjuk. Amennyiben nem tartjuk fenn a széles véleményspektrumot, akkor fél lábbal a totalitarizmus szürke tartományában állunk – úgy, ahogyan az az NDK-ban volt – írja Storch.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére