Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szakértõ: vízválasztó lehet a francia választás

Bertha László

2017.06.11. 14:28

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértõ szerint kényelmes többséget szerezhet Emmanuel Macron elnök pártja a francia nemzetgyûlési választásokon.
BUDAPEST/PÁRIZS, 14:28

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint kényelmes többséget szerezhet Emmanuel Macron elnök pártja a francia nemzetgyűlési választásokon.

A szakértő az M1-nek elmondta, hogy a jelek szerint a választások második fordulójába főként a jobbközép Köztársaságiak, valamint Macron centrumpártjának jelöltjei juthatnak. Amennyiben így lesz, akkor „kényelmes abszolút többsége” lehet az elnök mozgalmának – jelentette ki.

Soós Eszter Petronella szerint olyan értelemben vízválasztó ez a voksolás, hogy egy 30-35 éves ciklus zárul le, amelyben két nagy blokk, a jobb- és a baloldal uralta a pártrendszert. Emmanuel Macron egy teljesen más típusú pártrendszert képzel el, az elnök stratégiai célja, hogy a jobb- és a baloldaltól egyaránt hozzon el szavazókat és politikusokat, így uralni tudja a „republikánus mezőt” a Nemzeti Fronttal szemben.

A Franciaország-szakértő hozzátette, hogy Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökjelöltje „történelmi eredményt ért el” a párt szempontjából az elnökválasztáson, de ezt nem sikerült a javára fordítania, „komoly belső válság van” a Nemzeti Frontban.

Vasárnap reggel kezdődött Franciaországban a kétfordulós nemzetgyűlési választások első fordulója, mintegy 47 millió választópolgár a parlament eddig baloldali többségű alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére