Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Európa Tanács nem a terrorizmus, hanem a rasszizmus miatt aggódik

Sümeghi Lóránt

2017.06.22. 22:28

A populizmus és az idegenellenes gyûlöletbeszéd terjedésének erõsödése jellemezte tavaly Európát - közölte az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértõi bizottsága (ECRI) csütörtökön közzétett éves jelentésében.
STRASBOURG, 22:28

A populizmus és az idegenellenes gyűlöletbeszéd terjedésének erősödése jellemezte tavaly Európát – közölte az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) csütörtökön közzétett éves jelentésében.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértő bizottsága jelentésében aláhúzta a kisebbségek, a migránsok és menekültek közötti félelmet és bizonytalanságot a nacionalista és idegengyűlölő kijelentések felerősödése okozta, amely sok esetben a politikai fősodor szóhasználatába is bekerült. A terrortámadásokra adott tagországi válaszokkal kapcsolatban megjegyezték, az európai államok erőteljes lépéseket tettek a schengeni térség határellenőrzésének visszaállításától a rendkívüli állapot bevezetéséig,

bizonyos rendelkezések mögött azonban az etnikai vagy faji megkülönböztetés jelei mutatkoznak."

A szakértők aláhúzták, az iszlámellenesség, az antiszemitizmus és a homofóbia Európa-szerte fennáll. Különös ellenszenv irányult a fejkendőt, vagy más vallási szimbólumokat viselő nőkre, a cigányok csoportjait pedig továbbra is előítélet, megbélyegzés és társadalmi kirekesztés éri. Kiemelték:

az afrikai származásúak gyakran rasszista fenyegetésekkel szembesültek, a futballszurkolók fekete játékosok elleni sértéseinek problémája továbbra sem oldódott meg."

A rasszizmus és a faji megkülönböztetés elleni küzdelemre irányuló nemzeti jogszabályokat számos állam még nem vezette be, ami akadályt jelent a rasszizmus elleni hatékonyabb küzdelem szempontjából. Az Európa Tanács 47 tagállama közül mindössze 20 ratifikálta a megkülönböztetés általános tilalmáról szóló 12. jegyzőkönyvet – jegyezték meg. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára kijelentette,

mély aggodalomra ad okot a populista politikák felemelkedése Európában, amely gyakran a kisebbségek – beleértve a migránsokat és a menekülteket – ellen irányul." 

Véleménye szerint mindent meg kell tenni a veszélyes tendencia megállítása, és a befogadó társadalmak megteremtése érdekében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére