Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump: a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk

Forisek Ádám

2017.07.07. 19:28

A 12 kelet- illetve közép-európai ország vezetõje, valamint az Egyesült Államok elnöke találkozott a lengyel fõvárosban.
VARSÓ, 19:28

A 12 kelet- illetve közép-európai ország vezetője, valamint az Egyesült Államok elnöke találkozott a lengyel fővárosban.

A kezdeményezésben 12 kelet-, illetve közép-európai ország érintett: Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia.  

Különleges figyelem kísérte Donald Trump beszédét, mivel ez volt az első jelentős programjellegű és politikai fellépése Kelet-Közép-Európában.

Hűek maradunk a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkelyének betartásához"

– hangsúlyozta a varsói Krasinski téren elmondott, a lengyel néphez intézett beszédében. Méltatta Lengyelország történelmi érdemeit, és megköszönte Lengyelországnak, hogy nagylelkűen fogadták az amerikai katonákat az országban.  

Közösen kell fellépni a terrorizmus ellen

Az amerikai elnök szerint közösen kell küzdeni a terroristák hálózatai, finanszírozóik és ideológiáik támogatói ellen. Hangsúlyozta: "a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk", s ismét felhívta a figyelmet arra, hogy minden NATO-tagállamnak eleget kell tennie pénzügyi kötelezettségeinek.

Trump szerint a társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormánynak és a bürokráciának kell állnia. Ez fűzi össze ugyanis szövetségesként a lengyel és az amerikai népet, az egész civilizációt. 

A találkozón történteket Áder János foglalta össze a közmédiának

Szó volt például a katonai biztonságról, amelynek fedezete a transzatlanti együttműködés, s amely mellett az amerikai elnök ma Varsóban "látványosan elkötelezte magát".

Beszéltek az energetikai együttműködésről, amelynek fedezete az Európai Unió és a Varsóban megjelent 12 ország egyre szorosabb kooperációja – közölte. A migrációval kapcsolatos biztonsági kérdéseket is megvitatták, ezek legfontosabb záloga a közös európai határok megvédése, és úgy tűnik, ebben egyre több uniós tagállam egyetért.

Áder János szerint migrációügyben van, aki a szolidaritásra helyezi a hangsúlyt, van, aki – hasonlóan Magyarországhoz – a közös határok megvédésre. Észtország arra hívta fel a figyelmet, hogy a kvóták nem működnek, mert azt tapasztalta, hogy a befogadott migránsok rövid időn belül továbbálltak más országba – közölte.

Az államfő említette a klímaváltozással összefüggő biztonsági kérdéseket, ebben a tekintetben a párizsi megállapodás betartásának jelentőségét emelte ki. Klímaügyben nincs különbség a részt vevő országok között, közös cselekvési tervet vállaltak a párizsi megállapodás aláírásával.

Trump beszéde során felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna "és más országok" destabilizációjára irányuló lépéseket, Moszkvából a nap folyamán érkezett reakció Trump beszédére.

A Kreml nem ért egyet Donald Trump amerikai elnökkel abban, hogy Oroszország destabilizáló ország – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön egy konferenciabeszélgetésben.

A Kreml sajnálja, hogy Oroszország és az Egyesült Államok nem tudják összeegyeztetni a jövőbeni viszonyukkal kapcsolatos elvárásaikat. Pontosan emiatt várjuk már a két elnök első találkozóját. Ott személyesen tudják majd kicserélni gondolataikat a legtöbb fontos kérdésben, [...] a végén pedig megérthetik a egymás valódi álláspontját, nem pedig azt, amelyet a tömegmédia közvetít"

– mondta Peszkov.

Trump és Putyin pénteken találkozik először, a G20-as csoport országainak hamburgi csúcstalálkozóján.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére