Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orosz technika fog gondoskodni Törökország légvédelmérõl

Forisek Ádám

2017.07.14. 12:58

S-400-as típusú rakétaelhárító rendszert vásárol Ankara Moszkvától, rögtön két egységgel indítanak a törökök. A NATO nem örül a lépésnek.
ANKARA, 12:58

S-400-as típusú rakétaelhárító rendszert vásárol Ankara Moszkvától, rögtön két egységgel indítanak a törökök. A NATO nem örül a lépésnek.

Az egyezségről 2016 novembere óta tárgyalt a két fél, és végre megállapodás történt az árban: Ankara 2,5 milliárd dollárt szán a beruházásra.

Aláírás még nem történt a törökök és az oroszok között, ugyanis a gyakorlati részleteket még tárgyalják – valószínűsíthetően egy éven belül megszületik a végső megállapodás. Oroszország korábban Kínával és Indiával is kötött ilyen egyezséget, Törökország helyzete azonban sajátos:

az orosz technológia ugyanis inkompatibilis a törökországi NATO-felszereléssel.

Az Incirlik légibázison például nukleáris fegyvereket is tárolnak, és erről a bázisról indítottak támadásokat az Iszlám Állam iraki és szíriai erői ellen. A NATO ki is fejezte aggodalmát a török lépés iránt, azonban az ország védelmi minisztere, Fikri Isik szerint nem tervezik az orosz elhárítórendszer integrációját a NATO-infrastruktúrába.

Arra a kérdésre, hogy miért fordultak orosz technológiához, a védelmi miniszter csak úgy reagált, hogy a NATO-tól nem kaptak olyan ajánlatot az ország légvédelmi rendszerének kiépítésére, amely „anyagilag megérné.”

A NATO és Ankara közti kapcsolat finoman szólva sem áll helyre ezzel a döntéssel. A viszonyt a tavalyi puccskísérlet mérgesítette el igazán, és az sem segít, hogy az Erdogan ellenfelének számító kurd munkáspárt csapatait az amerikaiak támogatják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére