Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ukrajnai kisebbségek is ukránok egy ukrán miniszter szerint

Pörge Béla

2017.09.12. 20:28

Az épp Budapesten tartózkodó, ukrán származásúként Amerikában felnõtt Ulana Suprun egészségügyi minisztert a Mandiner kérdezte.

Ulana Suprun Michiganből származik, apja és nagyapja állampolgárság nélkül éltek az Egyesült Államokban. Ukrán közegben nőtt fel, ukrán iskolába és templomba járt, akárcsak a férje Kanadában. 2013-ban költözött Ukrajnába, a kelet-ukrajnai fronton a katonáknak nyújtott egészségügyi szolgálatokat, mielőtt egészségügyi miniszter lett.

Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így ukrán állampolgár vagyok"

— válaszolta a Mandiner ezt firtató kérdésére Suprun, aki születésétől kezdve 2015-ig csak amerikai állampolgár volt, ukrán nem.

Véleménye szerint az oktatási reform csak bővíti a kárpátaljai magyarok lehetőségeit, mert így többet tanulhatnak ukránul. Ezután attól a kérdéstől, hogy az anyanyelvhez való jog emberi jog-e, Suprun eljutott oda, hogy mindenki, aki Ukrajnában él, ukrán.

De, ukránok, Ukrajnában születtek. Ha Magyarországon születtem volna, magyar lennék, nem?"

— mondta, azt a felvetést pedig, hogy ő maga is Amerikában született, de ukrán, azzal hárította el, hogy akik Ukrajnában élnek, azok ukránok.

Mindeközben nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium kedden az ukrán oktatási törvénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió orosz ajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt, és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait.
Ulana Suprun miniszter asszonyság szerint az oroszok hergelték fel a közvéleményt az új ukrán oktatási törvény ellen, ami valójában csak növeli az Ukrajnában élők lehetőségeit.
Az interjú teljes terjedelemben a Mandineren olvasható.

Kedden megszólalt az ungvári magyar főkonzul is a témában. "Az Ukrajna és Magyarország között sajnálatosan kiéleződött viszony ellenére a magyar kormány most is, a jövőben is támogatja, és minden körülmények között támogatni fogja a kárpátaljai magyar közösséget" — jelentette ki Buhajla József.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ukrán parlament múlt kedden elfogadott egy új oktatási törvényt, amely ellen a kárpátaljai magyar szervezetek nyilatkozatban tiltakoztak, hiszen az új törvény szerint három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől. Szijjártó Péter a magyarellenes törvény miatt berendelte az ukrán nagykövetet, ma pedig megerősítette, hogy az ukrán oktatási törvény módosítása miatt azt az utasítást adta a magyar diplomatáknak, hogy a nemzetközi fórumokon ne támogassanak olyan kezdeményezést, amely az ukránoknak fontos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére