Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Juncker: Európa a szolidaritás kontinense

Bertha László

2017.09.13. 10:58

Európa a szolidaritás kontinense, és az is marad, amely befogadja az üldözötteket, de az illegális bevándorlást meg kell fékezni, szabályozott mederbe terelve a migrációt - közölte szerdai évértékelõ beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
STRASBOURG, 10:58

Európa a szolidaritás kontinense, és az is marad, amely befogadja az üldözötteket, de az illegális bevándorlást meg kell fékezni, szabályozott mederbe terelve a migrációt – közölte szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hangsúlyozta, hogy a migráció ügye számos konfliktust okozott, mégis sikerült komoly előrehaladást elérni, a külső határok védelme például sokkal hatékonyabb, mint korábban, és jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma is.

Az Európai Bizottság elnök szerint nem viselhetik egyedül a határvédelem felelősségét az EU külső határain fekvő tagállamok. Elmondta, a bizottság a hónap végére új javaslatokkal fog előállni, hogy fel lehessen gyorsítani azoknak a visszaküldését, akik nem jogosultak menedékre, továbbá kiemelte, javítani kell a menekültek helyzetét a líbiai táborokban, és nagyobb szolidaritást kell vállalni Afrikával.

Az Európai Bíróság kapcsán Juncker elmondta, hogy az európai uniós tagállamok minden esetben kötelesek végrehajtani a testület jogerős ítéleteit, az alapjogok csorbulásával jár, amennyiben ez nem így történik.

A tagországok ellátták az uniós bíróságot azzal az illetékességgel, hogy a legfelsőbb fokon döntsön – hangoztatta Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes”

– tette hozzá, majd elismerte, hogy az Európai Unió nem egy állam.

A brüsszeli testület elnöke szerint Európa „vitorláit ismét dagasztja a szél”, ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb, demokratikusabb unió létrehozására.

Juncker tovább mélyítené az integrációt

Juncker szerint közös gazdasági és pénzügyminiszteri posztot, illetve valutaalapot kell létrehoznia az Európai Uniónak a belső piac megerősítése, az integráció mélyítése érdekében.

Szerint ehhez nem lenne muszáj új hivatalt létrehozni, a tisztséget a bizottság egyik tagja is betölthetné, aki egyben az eurócsoport elnöke is lenne. A volt luxemburgi kormányfő emellett kiemelte, hogy támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson, az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja "túl izgalmasnak".

Felszólalásában a bizottság elnöke röviden a Brexit kérdését is érintette, mondván, hogy a britek hamarosan sajnálni fogják, hogy kilépnek, ahogy távozásukat Európa is sajnálja.

A Brexit nem minden és nem Európa jövője"

– mondta Juncker.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére