Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Simicska kölcsönadott egymilliárdot a Jobbiknak - Vona az oligarcha zsebében van

888.hu

2017.09.23. 18:13

Akinek eddig kétsége lett volna afelõl, hogy a milliárdos oligarcha felvásárolta volna a Jobbikot, annak van egy rossz hírünk: itt a bizonyíték.

A Jobbik és Simicska trükközéssel kerüli ki a törvényeket. A Vona Gábor által vezetett párt igyekszik magáról elhitetni, hogy betartja a törvényeket és a szabályok szerint játszik, azonban ahogy ez általában elmondható a pártról: a kommunikációs panelek ezúttal sem fedik a valóságot.

Az Országgyűlés idén törvényt hozott arról, hogy egy politikai párt számára a piaci ár alatt eladott plakáthelyek törvénytelen pártfinanszírozásnak minősülnek. Ezt a szabályt a Jobbik és Simicska úgy kerülte ki, hogy az oligarcha konkrétan odaajándékozta Vona pártjának az általa tulajdonolt plakáthelyek egy részét, mintegy egymilliárd forint értékben – írja az Origo.

Sajtóértesülések szerint Simicska a hét elején személyesen jelent meg a Publimont plakátcég igazgatótanácsának ülésén. A cégben az oligarcha többségi tulajdonos, ám egyébként nagyon ritkán van jelen személyesen a hasonló üléseken. Simicska azért volt ott, hogy elmondja az igazgatótanácsnak és a többi tulajdonosnak, hogy azonnal plakáthelyeket kell biztosítani a Jobbiknak, annak ellenére, hogy a párt ezekért nem tud fizetni. A kisebbségi tulajdonosok nemmel szavaztak a javaslatra, azonban Simicska akarata érvényesült. Ezzel a cég által birtokolt plakáthelyek hatoda a Jobbikhoz került, teljesen ingyen. Ezek a köztéri hirdetőhelyek ezentúl a Jobbik tulajdonát képezik. Értékük nagyjából egymilliárd forintot tesz ki.

Ebben az esetben tehát súlyos törvénytelenségről van szó: egy cég nem adhat támogatást egy politikai pártnak, ezt tiltja a pártokra vonatkozó törvény. Az esetleges "későbbi fizetéssel" kapcsolatban is felmerül a törvénytelenség gyanúja, ez minden bizonnyal tiltott párttámogatás. Simicska gyakorlatilag hozzávágott a Jobbikhoz egymilliárd forintot.

A nap folyamán Jakab Péter, a Jobbik szóvivője kiadott egy közleményt, amelyben megerősítik az Origo által megszerzett információkat: a szóvivő szerint "a Jobbik 1100 saját tulajdonú reklámfelületen" hirdet országszerte, így folytatva a korábbi plakátkampányát.

A Publimont Simicska Lajos egyetlen nyereségesen működő cége. Az egyik hivatalos tulajdonos régi barátja és üzlettársa, Nyerges Zsolt, rajta kívül pedig két, szintén Simicska-érdekeltségébe tartozó cég. Bár nyereségük 2014-hez képest jelentősen visszaesett, az akkori nyereség alig 15%-át érték el, de még így is közel félmilliárd forint volt tavaly. A Publimont a második legnagyobb reklámcég Magyarországon, az első a francia multinacionális vállalat, a JCDecaux, övék a magyar piac 32%-a, de rögtön utána a Simicska-féle Publimont jön, a piac 31%-a az övék.

A Jobbik nyár elején már bajba került egyszer a plakátok miatt. Akkor Simicska nagyjából a piaci ár ötödéért bocsátott a párt rendelkezésére rengeteg köztéri hirdetőeszközt. Emiatt az ügyben nyomozni kezdett az adóhatóság, ráadásul a plakátkampány hatástalan maradt: a Jobbik támogatottsága nem tudott növekedni.

A Jobbik és Simicska úgy próbálják kijátszani az Országgyűlés által hozott törvényeket, amelyek szerint csak listaáron tudnának hirdetni, hogy a milliárdos ajándékba adta a plakáthelyeket a Jobbiknak. A Jobbik azzal, hogy saját reklámfelületet "vett" (vagyis kapott ajándékba, kölcsönbe), kijátssza a törvényt, hiszen így már nem kell szerződést kötnie senkivel, és az árakat sem kell nyilvánosságra hozniuk, ha reklámozni akarnak.

A „megvett” helyekért nem fizetett a Jobbik, pedig annak óriási az értéke.

Egy cég a törvények szerint nem adhat támogatást egy pártnak. Tehát, amikor áron alul vagy egy esetleges későbbi fizetéssel „veszi meg” a Jobbik Simicskától a plakáthelyeket, plakátberendezéseket, az tiltott párttámogatás.

A nagy értékű ajándékozást a reménytelenség szülhette: a párt eddig érdemben nem tudott növekedni az elmúlt hónapokban. Emellett a Jobbik nemzetközi kezdeményezése is bukásnak tűnik: egymillió aláírást kellene összegyűjteniük, ám eddig ennek még a tizedét sem sikerült. Simicska médiavállalkozásai pedig egyre komolyabb veszteséget termelnek, idén akár hárommilliárd forintot is bukhat az oligarcha.

A reménytelenség miatt Simicska elkezdte átjátszani vagyonát a Jobbiknak. Akinek eddig kérdéses volt, hogy tényleg Simicska Lajos zsebében van-e Vona Gábor és bandája, annak itt a bizonyíték!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére