Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: "nem a Nyugat fújja a passzátszelet"

Pörge Béla

2017.09.25. 14:08

A miniszterelnök a Hanoiban rendezett vietnami-magyar üzleti fórumon vett részt.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Nyugatnak együtt kell élnie azzal az új világhelyzettel, hogy "a következő évtizedekben nem ő fújja a passzátszelet".

A hivatalos látogatáson Vietnamban tartózkodó kormányfő hétfőn a Hanoiban rendezett vietnami-magyar üzleti fórumon azt mondta, a következő évtizedekben erősödni fog az a tendencia, hogy a világgazdaság fókusza Nyugatról keleti irányba tolódik, és ehhez az új világhelyzethez a Nyugatnak is igazodnia kell, ami azonban nem könnyű folyamat.

Közép-Európa ugyanakkor jól halad előre az alkalmazkodásban: a közép-európai országok szélesebb kapcsolatokat építettek ki a világ keleti felével, mint jó néhány nagy, meghatározó európai ország"

— fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezért azt javasolta a vietnami gazdasági szereplőknek, hogy ha európai hídfőállást szeretnének kiépíteni egy dinamikusan fejlődő gazdasági térségben, akkor érdemes a közép-európai államok közül választaniuk, például a feltörekvő és erősödő Magyarországot.

A miniszterelnök felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a magyar-vietnami kereskedelmi-beruházási kapcsolatok volumene szerény.

Most mégis jelentős létszámú magyar politikai-üzleti delegáció látogatott Hanoiba, aminek az az oka, hogy Magyarország Vietnamot jelölte ki mint lehetséges stratégiai partnere a délkelet-ázsiai térségben"

— tette hozzá.

A gazdasági együttműködésre javasolt területek között említette az egészségipart, az informatikát, a közlekedésszervezést, a népesség-nyilvántartás szervezését, a vízipart, valamint a mezőgazdaságot és az élelmiszer-biztonságot. Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor elmondta:

Magyarországon nem lehet előállítani genetikailag módosított élelmiszert, de a kormány terve, hogy Magyarország legyen a világ első olyan országa, ahol forgalomba sem lehet hozni ilyeneket."

A fórumon - amelyet magyar részről a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. szervezett - Vu Duc Dam vietnami miniszterelnök-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy országa nemcsak egy 90 milliós piac, hanem híd is a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országai felé.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére