Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország nem tud leállni: gyermeket fogadhatott örökbe az elsõ meleg német házaspár

Vincze Viktor Attila

2017.10.10. 22:28

Engedélyezte egy berlini meleg házaspárnak a nevelt gyermekük örökbefogadását a bíróság. A melegházasság bevezetése óta ez az elsõ örökbefogadás az azonos nemû házaspárok esetében Németországban.
BERLIN, 18:58

Engedélyezte egy berlini meleg házaspárnak a nevelt gyermekük örökbefogadását a bíróság. A melegházasság bevezetése óta ez az első örökbefogadás az azonos nemű házaspárok esetében Németországban.

A Leszbikusok és Melegek Németországi Szövetségének (LSVD) berlin-brandenburgi szervezetének közleménye szerint Michael és Kai Korok a melegházasság engedélyezéséről rendelkező törvény hatálybalépését követő napon, október 2-án bejegyzett élettársi kapcsolatuk házassággá nyilvánítását kérte az anyakönyvi hivataltól. A házassági anyakönyvi kivonatot hamar meg is kapták, és azt október 4-én be is nyújtották a kerületi bírósághoz, amelynél már régóta küzdenek azért, hogy örökbe fogadhassák nevelt gyermeküket, Maximiliant, aki a születése óta velük él.

Az azonos nemű párokat hátrányosan megkülönböztető korábbi jogszabályok miatt arra is vállalkoztak volna, hogy a szövetségi alkotmánybíróságig viszik nevelt gyermekük örökbefogadásának ügyét, de "a leszbikusok és melegek állami diszkriminációjának megszüntetése" révén erre már nincs szükség – áll a közleményben, amely szerint a bíróság családjogi csoportja október 5-én elfogadta a kérelmet, és határozatának hétfői kézbesítésével jogerőssé vált Maximilian örökbefogadása.

Németországban az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának jogintézményét 2001-ben vezették be. Azóta több tízezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, például rendelkezett arról, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény.

Az azonos nemű párok egyenjogúsításának folyamata idén júniusban teljesedett ki, amikor a szövetségi parlament (Bundestag) megszavazta a melegházasság bevezetését. A polgári törvénykönyv házasságról szóló, 1535. paragrafusának módosítását 393 igen szavazattal, 226 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadták el.

Az október 1-jén hatályba lépett módosítással a paragrafusban a "házasságot egy életre kötik" szakasz helyére az kerül, hogy "a házasságot két különböző vagy azonos nemű ember köti egy életre".

Azonban az LSVD szerint a törvényhozóknak maradt még tennivalójuk. Az érdekképviseleti szervezet a többi között sürgeti, hogy a büntető törvénykönyvben rögzítsék, hogy a homofóbia az úgynevezett gyűlölet-bűncselekmények egyik indítéka lehet. Azt is kérik, hogy a szövetségi kormány és a tartományok indítsanak programokat az ilyen típusú bűncselekmények megelőzésére és visszaszorítására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére