Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szerinted melyik török városban sütötték meg a világ legnagyobb gíroszát?

888.hu

2017.10.21. 20:08

BERLIN, 20:08

Hát persze, hogy Berlinben.

Újabb világrekorder gírosz készült el, ezúttal pénteken egy berlini plázában lehetett megkóstolni a "szendvicset". A rekord már csak azért is érdekes, mert a gírosz Berlinből indult világhódító útjára – írja a Deutsche Welle.

A rekorder nyárs kis híján egy tonnát nyomott, ám a súlya miatt félbetört. De a még mindig masszívnak nevezhető nagyobb darab, a maga 423,5 kilogrammos súlyával így is világrekorder.

A berlini gírosz ausztrál vetélytársát utasította maga mögé, az eddigi rekorder ugyanis 413 kilós volt. Az eredményt hitelesítette is a Németországi Rekordok Intézete, amely a Guinness Book of World Records német szervezete.

A gíroszt a szokásos körítéssel tálalták: pitába tették, raktak hozzá salátát, vörös és fehér káposztát. Az öntet ezúttal egy zöldfűszeres szósz volt, a hagyományos fokhagymás mártást a szervezők azért mellőzték, mert attól túl szagos lett volna a buli a zárt bevásárlóközpontban.

A gyrost vagy magyarosabban írva a gíroszt nyugatabbra kebabként, shawarmaként és dönerként (doner) is ismerik. A szendvicset egy berlini török bevándorló, Kadir Nurman találta fel 1972-ben. Azóta ez lett a legnépszerűbb étel Németországban a Bratwurst nagy bánatára. Jelenleg a gíroszozás egy 4 milliárd eurós piac. A Török Dönergyártók Európai Szövetségének (ATDID) adatai szerint naponta 400 tonna húst pakolnak a gíroszokba az árusok. Az országban 40 000 helyszínen lehet enni egy jóféle gíroszt, ezek közül 4000 található Berlinben. Ez több, mint amennyi Isztambulban van.

Az óvatosabb becslések szerint 200 000 török él Berlinben. A legutóbbi 2012-es adatok szerint a városban mintegy 70 000 arab is lakik. A migránsválság során az előzőeken kívül még több tízezren érkeztek a német fővárosba a Közel- és Távol-Keletről, ám pontos számuk ismeretlen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére