Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közel száz embert szabadítottak ki az iszlamista terrorszervezet karmai közül

Tóth Dalma

2017.10.25. 22:35

A nigériai katonák a szélsõségesek búvóhelyei ellen hajtottak végre rajtaütést.
ABUJA, 22:35

A nigériai katonák a szélsőségesek búvóhelyei ellen hajtottak végre rajtaütést.

Összesen 85 túsz szabadulhatott ki a Boko Haram dzsihadista szervezet fogságából. A rajtaütésben a terrorszervezet 11 tagja meghalt – közölte Sani Usman, a nigériai hadsereg szóvivője.

A túszokat a Ngala kormányzati területen folytatott, összehangolt katonai hadműveletek során szabadították ki, miközben a hadsereg lecsapott a szélsőségesek rejtekhelyeire a terület több falvában.

A katonák megsemmisítették a terroristák egyik harci üzemét, ahol robbanószerkezeteket gyártottak. Egyebek között lefoglaltak egy harci járművet, négy robbanómellényt és számos házi készítésű robbanószerkezetet.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, a hadsereg a környező államok támogatásával azonban kiűzte az iszlamistákat a korábbi erődítményüknek számító, északkelet-nigériai Sambisa erdőségből. A szélsőségesek egy része az észak-kameruni Mandara-hegység környékén vetette meg a lábát.

A széttöredezett terrorcsoport ezután gerilla-hadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohant le, valamint a hatósági célpontok helyett polgári személyeket és intézményeket kezdett támadni. A szakértők szerint a terrorszervezet jelenleg a Csád-tó térségét igyekszik új fellegvárának megtenni.

A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakos kénytelen súlyos élelmiszerhiánnyal szembenézni – adta hírül az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére