Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soha ekkora elutasítottsága nem volt még a polkorrektségnek

Forisek Ádám

2017.11.01. 19:28

Általános tudnivaló a píszírõl, hogy minden olyan vélemény és álláspont ellehetetlenítését, cenzúrázását tûzi ki célul, ami akár csak egy kicsit is sérthet valakit a bolygón. A tengerentúlon kezdenek lassan rájönni a jelenség orwelli voltára: soha nem volt ennyi amerikai, aki nyíltabban szeretné képviselni - akár sértõ - politikai véleményét.
WASHINGTON, 19:28

Általános tudnivaló a píszíről, hogy minden olyan vélemény és álláspont ellehetetlenítését, cenzúrázását tűzi ki célul, ami akár csak egy kicsit is sérthet valakit a bolygón. A tengerentúlon kezdenek lassan rájönni a jelenség orwelli voltára: soha nem volt annyi amerikai, aki nyíltabban szeretné képviselni – akár sértő – politikai véleményét.

A Cato Institute kutatása szerint az amerikaiak elsöprő többsége, 71 százaléka vélekedik úgy, hogy

a politikai korrektség olyan témák megtárgyalását lehetetlenítette el, amelyek kiemelten fontosak a társadalomban.”

Az eredmények továbbá arról árulkodnak, hogy a píszí a baloldalnak kedvez: a demokraták sokkal bátrabban fogalmazhatják meg politikai álláspontjukat, mint a Republikánus Párt szimpatizánsai.

A demokrata válaszadók 53 százaléka „nem érzi úgy, hogy öncenzúrát kell gyakorolniuk”, a republikánusoknál és a függetleneknél ez a szám azonban magasabb: az előbbiek 73, míg utóbbiak 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy politikai véleményét kénytelen magának megtartani.

További érdekesség, hogy a Hillary Clintonra voksolók 61 százaléka vélekedett úgy, hogy nehéz barátkozni a Trump-szimpatizánsokkal. A Trumpra szavazók mindössze 34 százaléka gondolkodott ugyanígy a Clintont támogatókról.

Az amerikai állampolgárok 59 százaléka egyetért azzal, hogy akár nyíltan is lehessen olyan politikai véleményt megfogalmazni, ami másokat esetleg vérig sért. Igaz, ezzel az a gond, hogy nincsen konszenzus az amerikai társadalomban arról, mi is a politikai vélemény, és mi a gyűlöletbeszéd; a kutatás szerint például az illegális bevándorlók kitoloncolását támogató felszólalás rasszizmusnak számít a liberális beállítottságúak szemében.

Abban azonban nagymértékű az egyetértés, hogy az amerikai kampuszokon a hallgatóknak

minden nézőponttal érdemes lenne megismerkedniük, még akkor is, ha sértő vagy elfogult.” 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére