Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kárpátaljai magyar szeparatizmustól rettegnek az ukránok

Pörge Béla

2017.11.11. 14:18

A Karpatszka Szics állítólag Beregszászon akar vonulgatni a hétvégén, miközben egy ukrán hírügynökség szeparatistaképzõnek nevezte a beregszászi fõiskolát.
BEREGSZÁSZ, 14:18

A Karpatszka Szics állítólag Beregszászon akar vonulgatni a hétvégén, miközben egy ukrán hírügynökség szeparatistaképzőnek nevezte a beregszászi főiskolát.

A kijevi szerkesztésű Ukrinform hírügynökség a kárpátaljai kötődésű Szerhij Kvit egykori ukrán oktatási minisztert kérdezte. Kvit nagyon kemény szavakkal illette a kárpátaljai magyar közösséget és annak vezetőit — írja a KárpátHír.

A volt oktatási miniszter a kialakult állapotokért a kárpátaljai magyarság szervezeteinek a vezetőit okolja, akik szándékosan gettósítják a helyi magyarságot. A korábbi tárcavezető úgy gondolja, maguk az emberek bele sem gondolnak, hogy ezzel milyen rossz helyzetbe kényszerítik őket, és ők kitörnének, ha tehetnék, de senki sincs, aki elvégezze körükben a „felvilágosító” munkát. Óriási hibának tartja, hogy még mindig életben lehet az ún. Kolesznyicsenko–Kivalov-féle nyelvtörvény, ami széles autonómiát biztosít a kisebbségek nyelvhasználatának. Szerinte ezzel mihamarabb le kell számolni, mert hallatlan veszélyt jelent Ukrajna egységére nézve.

Ez a törvény biztosította az európai körülményeket Kárpátalján, így a magyarok (és más nemzetiségek) a saját nyelvükön tanulhattak az oktatási intézményekben. Ezt a lehetőséget szüntetné/szünteti meg az új, botrányos oktatási törvény.

A cikkben később rátérnek a beregszászi székhelyű II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola lejáratására. Az intézményt szeparatistaképzőnek nevezik, és azzal támadják, hogy bizonyos dokumentációkat csak magyarul vezetnek. Mintha ez nagy tragédia lenne egy magyar iskolában egy magyarlakta városban...

Ezzel kapcsolatos másik hír, hogy a Karpatszka Szics szélsőségesen nacionalista ukrán szervezet az orosz határtól Kárpátaljára küldi néhány emberét "rendet tenni". Egy felvonulásra engedélyt is kaptak, melyre a hétvégén kerül majd sor a KárpátHír szerint.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére