Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rászálltak a románok Kelemen Hunorra, mert nem ünnepli meg Erdély Romániához csatolását

Tóth Dalma

2017.11.16. 12:28

Az RMDSZ-elnök a szólásszabadság korlátozására figyelmeztetõ rossz üzenetnek tartja, hogy a centenáriummal kapcsolatos állásfoglalása miatt megfosztanák a román állami kitüntetéstõl.

A Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága méltatlannak találja Kelemen Hunort a kitüntetésre a sajtóban megjelent nyilatkozatai alapján. A bírák szerint a politikus nem tartotta tiszteletben a többség nemzeti ünnepét, mivel az RMDSZ-elnök szerint a magyaroknak nincs mit ünnepelniük a jövő évi centenárium kapcsán, de tiszteletben tartják december elsejét.

A románok azonban fájlalják Kelem Hunor kijelentését. A becsületbíróság javaslatát továbbította Klaus Johannis elnöknek, aki dönteni fog arról, hogy visszavonja-e az állami kitüntetést vagy sem – írja a Krónika.

Nekünk akkor is bátran kell elmondani a véleményünket, ha már minden állami kitüntetést megvontak tőlünk. Nekünk, magyar embereknek csak az lehet a célunk, hogy ezután is szabadon vállaljuk gondolatainkat, közösen gondolkodjunk azokkal a román emberekkel, akik nyitottak a párbeszédre”

– hangsúlyozta Kelemen Hunor a becsületbíróság döntésére reagálva.

A szövetségi elnök a kitüntetést 2000-ben kapta a román-magyar kulturális együttélés előmozdításáért. A politikus szerint a sors iróniája, hogy 2017-ben most azért vonnák vissza tőle, mert egy interjú során párbeszédet és vitát akart kezdeményezni a román-magyar békés együttélés új alapokra helyezéséért.

Nekünk az egyre erősödő magyarellenes hangulatban, most és 2018-ban is őszintén kell beszélnünk arról, hogy kik vagyunk, és mit akarunk mi, 21. századi magyar emberek. Ezt sosem a sértés szándékával tettük, ezután sem fogjuk”

– tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ-elnök a mai napig egyetért a Szabadság napilapban megjelent interjú minden egyes szavával, nem fog visszakozni miattuk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére