Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az SPD tovább szórakozik Merkelékkel

Tóth Dalma

2017.12.14. 13:58

Három hónappal a választások után sem sikerült Merkelnek kormányt alakítani.
BERLIN, 13:58

Három hónappal a választások után sem sikerült Merkelnek kormányt alakítani.

Mivel a koalíciós tárgyalások megrekedtek, a pártok vezetői elnöki szintű megbeszélést tartottak az együttműködésről szóló tárgyalások újraindításáról. A végén a CDU és a CSU a közös kormányzás lehetőségeinek feltárását szolgáló tárgyalások megkezdéséről tett ajánlatot az SPD-nek. Merkelék azért ajánlották fel ezt a lehetőséget, mert stabil kormányt akarnak létrehozni – írja a DW.

A hírek szerint az SPD megvitatja az ajánlást és pénteken jelentik be, hogy hogyan döntöttek.

A szociáldemokraták az elmúlt négy évet a nagykoalíció tagjaként töltötték. A 2017-es választásokon 1993 óta nem szerepeltek ilyen rosszul. Az SPD a választások után szeptemberben még azt hangoztatta, hogy ellenzékbe fog vonulni.

Miután azonban a CDU/CSU, a zöldek és az FDP között elbuktak a tárgyalások, az SPD úgy döntött, hogy még is egyeztetésbe kezd Merkelékkel a lehetséges opciókról.

Az SPD-ből többen azt szeretnék, ha a párt a következő ciklusban csak kooperálni Merkelékkel és nem lenne a kormány tagja. Ez azt jelentené, hogy Merkelt több területen támogatnák – például a büdzsével vagy az Európai és nemzetközi ügyekkel kapcsolatosan –, de a Muttinak egyéb témákat illetően támogatókat kellene szereznie.

Az egyeztetésekkel kapcsolatosan a szocik egy vezetője politikusa, Carsten Schneider megjegyezte, hogy a párt számára döntő kérdés, hogy a szociális ügyek nagyobb hangsúlyt kapjanak.

A CDU/CSU és az SPD három területen nem tudtak egyezségre jutni. Az SPD mindenki számára bevezetné a kötelező állami egészségbiztosítást, amit Merkelék elutasítanak. Schulz más álláspontot képvisel az Európai Unióval kapcsolatosan is. A szocik az Egyesült Európai Államok létrejöttét sürgetik. Mindemellett azt szeretnék, ha a migránsok számára lehetővé tennék a családegyesítést, azaz az országban tartózkodó migránsok kérdés nélkül magukkal hozhatnák a családjuk többi tagját is Németországba.

A tárgyalások valószínűleg januárban is folytatódni fognak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére