Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rendezõdhetnek a német-török kapcsolatok?

Forisek Ádám

2018.01.05. 22:00

A török külügyminiszter egy írásában javasolta a kapcsolatok rendezését Berlinnel.
BERLIN, ANKARA, 22:00

A török külügyminiszter egy írásában javasolta a kapcsolatok rendezését Berlinnel.

Mevlüt Cavusoglu a Berliner Morgenpost című lapban és a Funke médiacsoport többi újságjában közölt vendégkommentárban kiemelte, hogy 2017 "nehéz év" volt a német és a török kormány viszonyában, most pedig a két ország előtt álló kihívások miatt mindkét félnek egy "új kezdet" áll az érdekében – írja az MTI.

Kiemelte, hogy kölcsönösen egyenrangú félként kell elismerni a másikat, és a nyilvánosságon keresztüli üzengetés, a "megafondiplomácia" helyett vissza kell térni a kapcsolattartás bizalmas, adott esetben informális csatornáihoz. Mint írta, ennek a törekvésnek a része szombati látogatása német kollégájánál, Sigmar Gabrielnél Goslarban, a német diplomácia vezetőjének szülővárosában.

Az "újrakezdéshez" az is elengedhetetlen, hogy a "populista, egocentrikus és rövid távú belpolitikai megfontolások" helyett egy pragmatikus megközelítés és a közös érdekek alapján építsék tovább a kapcsolatokat. Különösen a biztonságpolitikában, a kereskedelem és a befektetések, beruházások területén, az energiapolitikában és a Törökország körüli térség egészét érintő politikában kell fejleszteni az együttműködést.

A 2016 márciusában megkötött EU-Törökország menekültügyi megállapodással kapcsolatban leszögezte, hogy Ankara továbbra is ragaszkodik a török állampolgárok EU-s vízummentességének bevezetéséhez. Hozzátette, hogy a török EU-csatlakozási folyamatban túl kell lendülni az utóbbi időszakot jellemző tétlenségen.

Jelezte: tudja, hogy a német nyilvánosságot kiemelten foglalkoztatja a Törökországban fogságban tartott német állampolgárok ügye. Azt ígérte, hogy a kormány az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartása mellett mindent megtesz az eljárások gyorsításáért.

Berlinben visszafogottan reagáltak Ankara kezdeményezésére. Maria Adebahr külügyi szóvivő a kormányszóvivői tájékoztatón kedvező fejleménynek nevezte, hogy az utóbbi hetekben két német – egy emberi jogi aktivista és egy újságíró – visszanyerte szabadságát. Azonban még így is hét német állampolgárt tartanak fogságban a török hatóságok politikai okok miatt, köztük Deniz Yücelt, a Die Welt című német lap törökországi tudósítóját, akit már csaknem egy éve tartanak előzetes letartóztatásban vádemelés nélkül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére