Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Puigdemont ismét katalán elnök lesz?

Nagy Gábor

2018.01.19. 19:15

Hétfõn dönt a barcelonai törvényhozás elnöke, Roger Torrent, hogy kit javasol Katalónia elnökének. Sok alternatíva nem merült fel, hiszen pillanatnyilag az egyetlen ismert jelölt a spanyol hatóságok által körözött Carles Puigdemont exelnök.
BARCELONA, 19:15

Hétfőn dönt a barcelonai törvényhozás elnöke, Roger Torrent, hogy kit javasol Katalónia elnökének. Sok alternatíva nem merült fel, hiszen pillanatnyilag az egyetlen ismert jelölt a spanyol hatóságok által körözött Carles Puigdemont exelnök.

Puigdemont és volt kormányának tagjai jelenleg Brüsszelben tartózkodnak, száműzetésben.

Újraválasztását az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi párt támogatja, de nincs többségük a parlamentben.

Puigdemont újrázásához szükség van a parlament harmadik függetlenségi pártjának, a Népi Egységnek (CUP) a szavazataira is, amely azonban egyelőre nem döntött erről.

De, ha meg is szerzi a többséget az exelnök, attól még továbbra is kérdéses, hogy lehet-e távollétében valaki katalán elnök. Támogatói szerint igen, a parlament jogászai szerint nem.

Utóbbi álláspontot támogatja a madridi kormány is, amely bírósághoz is fordul, ha mégis megválasztják az exelnököt.

Puigdemont mindenesetre kitart véleménye mellett, miszerint a modern technológiáknak köszönhetően akár Brüsszelből is kormányozni tudná Katalóniát.

A katalán házelnöknek azt is meg kell határoznia, hogy mikor kezdi meg a parlament az elnökválasztási folyamatot, amelynek határideje január 31-én jár le.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére