Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel felvenné a balkáni országokat, mégis vonakodik

Bokor Gábor

2018.02.06. 22:58

Bõvítési stratégiájában az Európai Bizottság kedden úgy foglalt állást, hogy nyitva áll az Európai Unió ajtaja a nyugat-balkáni országok elõtt, azonban az esetleges jövõbeli csatlakozásnak elõfeltétele, hogy az érintett hat államban számos területen átfogó és meggyõzõ reformokat kell végrehajtani.
BRÜSSZEL, 22:58

Bővítési stratégiájában az Európai Bizottság kedden úgy foglalt állást, hogy nyitva áll az Európai Unió ajtaja a nyugat-balkáni országok előtt, azonban az esetleges jövőbeli csatlakozásnak előfeltétele, hogy az érintett hat államban számos területen átfogó és meggyőző reformokat kell végrehajtani.

A Nyugat-Balkán előreléphet az integráció útján, azonban ehhez erős politikai akaratra, valódi reformokra és a szomszédokkal való viták végleges megoldására van szükség"

– közölte Jean-Claude Juncker.

A tervezet szerint 2025-re bevennék Szerbiát és Montenegrót is. Utóbbiban az euró a hivatalos fizetőeszköz. A térségben jelenleg csak ezen két országgal folynak csatlakozási tárgyalások, a bizottság ugyanakkor kiemelte, hogy 2025 nem a csatlakozás rögzített időpontja és nem is a céldátum.

Montenegrónak elsősorban a jogállamiság, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén kell eredményeket felmutatnia, Szerbiában pedig elengedhetetlenek a jogállamisági és gazdasági reformok, illetve a megbékélés előmozdítása, a Koszovóval való kapcsolatok átfogó, jogilag kötelező normalizálása"

– áll a tájékoztatóban.

A balkáni országok közül csak Szerbiának és Montenegrónak van reális esélye arra, hogy rövid távon – egy évtizeden belül – tagja lehessen a nemzetközösségnek. Bár Albánia és Macedónia jelentős előrehaladást ért el az uniós csatlakozáshoz vezető úton, és a bizottság készen áll arra, hogy ajánlást készítsen a velük folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, de még nagyon messze vannak attól.

Folyamatos erőfeszítéssel és szerepvállalással Bosznia-Hercegovina is tagjelölt lehet, s Koszovónak is lehetősége van arra, hogy a stabilizációs és társulási megállapodás végrehajtása révén idővel tovább haladjon az integráció útján"

– bátorította a többi országot Juncker.

A felvételüket lassíthatja Johannes Hahn uniós bővítési biztos kijelentése, aki annyit közölt, hogy a múlt hibáit nem ismétlik meg. Ezzel egyértelműen arra utalt, hogy egy rossz és elsietett lépés volt Románia és Bulgária unióba való felvétele.

Kizárólag akkor veszünk fel új tagállamokat, ha megoldották a konfliktusaikat a szomszédaikkal. A kapu nyitva áll. A Nyugat-Balkán számára világos út vezet az uniós tagság felé" 

– ezt már Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő mondta, aki reményét fejezte ki, hogy még ezen bizottsági mandátum alatt sikerül rendezni a szerb-koszovói viszonyt.

Szakértők szerint a bizottság a dokumentum elfogadásával új életet kíván lehelni a bővítési folyamatba az éveken át tartó érdektelenség után, s ebben a térségben az erősödő orosz, kínai és török befolyás ellensúlyozása is fontos szempont lehet.

Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő üdvözölte a stratégiát, és hangsúlyozta, hogy a migránsválság és más biztonságpolitikai kihívások rámutattak, az EU-nak szüksége van a Nyugat-Balkánra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére