Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Putyin abban bízik, hogy eltörlik a szankciókat

Nagy Gábor

2018.02.09. 21:45

Reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin elnök, hogy a nyugati szankciós politika hamarosan véget ér, és hogy Oroszország gazdasági külkapcsolatai normalizálódnak. Egyúttal felhívta a figyelmet a "tõkeamnesztia" új lehetõségére.
MOSZKVA, 21:45

Reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin elnök, hogy a nyugati szankciós politika hamarosan véget ér, és hogy Oroszország gazdasági külkapcsolatai normalizálódnak. Egyúttal felhívta a figyelmet a "tőkeamnesztia" új lehetőségére.

Az orosz elnök az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének moszkvai kongresszusán beszélt erről.

Gondolom, hogy maguk is ráunnak erre, akik ezt (a szankciós politikát) csinálják. Remélem, hogy a normális viszonyok útjára lépünk"

– mondta Putyin. Később az orosz elnök francia üzletemberekkel is tárgyalt, de telefonon egyeztetett francia kollégájával, Emmanuel Macronnal is.

Ezek után Putyin úgy fogalmazott: már Nyugaton is látják, hogy a mesterséges korlátozások létrehozása zsákutcába vezet, és az ilyen politika a kezdeményezőinek is károkat okoz.

Putyin szerint a korlátozások politikája Oroszországgal szemben gyakorlatilag folyamatos volt. Emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államokban 2012-ben, még a krími és az ukrajnai "események" előtt, gyakorlatilag a Jackson–Vanik-törvénymódosítás eltörlése napján lépett életbe a Magnyitszkij-törvény.

Az 1974-es amerikai kereskedelmi törvény 1975-ben törvényerőre emelkedett, úgynevezett Jackson–Vanik-kiegészítésre a szovjet zsidók kivándorlásának moszkvai akadályozására hivatkozva korlátozta az Egyesült Államokba irányuló szovjet kivitelt, valamint a Moszkvának való hitelezést. A törvénymódosítást 2012-ben hatálytalanították, ám ekkor hatályba lépett az úgynevezett Magnyitszkij-törvény, amely szankciókat léptetett életbe azokkal az orosz tisztségviselőkkel szemben, akik Washington megítélése szerint emberi életek kioltásáért, kínzásért vagy az emberi jogok súlyos megsértéséért tehetők felelőssé.

Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy az új technológiai hullám jelentősen megváltoztatja a világgazdaság képét, hogy "újraosztják a lapokat", hogy áruk és szolgáltatások új piacai, új vezető gazdasági tényezők jelennek meg, ami a konkurenciaharc kiéleződéséhez vezet. Úgy vélekedett, hogy a vetélytársak ilyen helyzetben nem fognak teketóriázni egymással és "a nyomásgyakorlás más formáit, a konkurenciaharc bármely formáját" fogják egymás ellen alkalmazni.

Nyilvánvaló, hogy a szankciós kihívás nem konjunkturális jellegű és feltehetően fennmarad egy ideig a jövőben. De ismétlem, mégis azt remélem, hogy a józan ész felülkerekedik, és hogy az egész világgazdaság érdekében partnereinkkel együtt a helyes irányba fogunk haladni"

– fogalmazott.

Az elnök szerint Oroszország jelenleg a fejlődés "bonyolult, feszült és nagyon fontos" szakaszába lép és éppen az üzleti világtól függ, hogy mennyire lesz sikeres. Szavai szerint a kormány határozottan "el fog takarítani" minden akadályt a gazdaság és a befektetések elől.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz parlament alsóháza elfogadta a külföldön tartott tőke repatriálását és "kifehérítését" célzó amnesztiatörvény idén márciustól jövő február végéig érvényes, második szakaszát.

Mint mondta, az intézkedést a nemzetközi pénzintézetek is támogatják.

A "tőkeamnesztia" során – amelynek első szakasza 2015–2016-ban volt – az orosz állam szavatolja, hogy aki bevallja az eltitkolt vagyonát és eszközeit, az mentesül az állam kijátszása miatti adóügyi, közigazgatási és bűnügyi felelősségre vonás alól.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére