Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szívesebben foglalkozik EU a migránsokkal, mint az õshonos kisebbségekkel

Forisek Ádám

2018.02.24. 14:10

Mivel az uniót hidegen hagyja az õshonos kisebbségek sorsa, ezért fontos, hogy sikerrel záruljon a Minority SafePack aláírásgyûjtése Szili Katalin szerint.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Gyöngyösön tartott közgyűlésén mondott beszédet, amelyben úgy fogalmazott: az Európai Unió sajátosan áll az őshonos kisebbségek védelméhez. Az újonnan csatlakozóknak szigorúan számot kell adniuk erről, ám a tagországok esetében a közösség döntéshozó fórumai már nem foglalkoznak a témával, a kisebbségek védelmét nemzeti hatáskörnek tekintik. 

Ma az unióban élők 85 százaléka többségi társadalmak tagja, 10 százalék az őshonos kisebbségek aránya, míg 5 százaléknyi a migráns és bevándorló – közölte. Ugyanakkor Brüsszel az 5 százalékkal szívesen, miközben az 50-60 millió embert jelentő 10 százalékkal egyáltalán nem foglalkozik.

 

Szili Katalin szerint ezen a helyzeten változtathat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kezdeményezése. Kiemelte: olyan ügyről van szó, melynek érdekében mindannyiunknak össze kell fognia. Ez nem pártpolitikai kérdés – jelentette ki, hozzátéve: az aláírásgyűjtés történelmi esélyt kínál arra, hogy tehessünk valamit a határainkon túl élőkért.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: az autonómia ügyében kizárólag akkor érhetünk el érdemi eredményt, ha a Minority SafePack aláírásgyűjtés április 3-án sikerrel zárul – összegzi az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére