Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Melegebb lesz az Északi-sarkon, mint Magyarországon

Bokor Gábor

2018.02.24. 17:58

Az Északi-sarknál jóval melegebb lesz, mint Magyarországon - jellemezte a várható idõjárást szombaton Facebook-oldalán a meteorológiai szolgálat, amely az extrém hideg miatt vasárnapra több megyére elsõfokú figyelmeztetést adott ki.

A meteorológiai szolgálat szerint extrém hideg jön, ami miatt vasárnapra több megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Speciális légköri helyzet alakul ki a következő napokban: Északkelet-Európában egy masszív anticiklon épült ki, amely megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén. Emiatt a jól megszokott nyugatias áramlás helyett keletről fog fújni a szél, amely Oroszországból fagyos levegőt hoz Magyarországra"

– magyarázták a szokatlanul hideg időjárás okát a szakértők.

Külön érdekesség, hogy ennek következtében a szubtrópusi légtömeg észak felé tódul, ami miatt szokatlanul meleg lesz az amúgy fagyos területeken. Egészen az Északi-sarkig felhatol a meleg levegő, így a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 kilométerre északra található Spitzbergákon is fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, holott ott ilyenkor a -30 fok sem ritka.

A meteorológiai szolgálat elárulta, hogy Észak-Magyarországon már mínusz 10 fok alá is hűl a levegő.

Szombat estétől a hőmérséklet fagypont alá csökken, és várhatóan a következő 5 napban nem emelkedik 0 fok fölé. A legalacsonyabb hőmérséklet vasárnap hajnalban lesz, majd estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként mínusz 15 fok köré csökkenhet"

– közölték.

A helyzetet tovább rontja majd, hogy erős szél lesz, ami miatt még hidegebbnek érezzük majd a levegőt. Az extrém hideg miatt vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kiemelték továbbá, hogy az Alföld északi részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az északkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések elérhetik, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében meg is haladhatják a 60-65 kilométer/órát. Az erős szél a hóval borított tájakon – továbbra is főként a Dunántúl nyugati részén – hófúvásokat okoz. 

Én csak annyit tanácsolok, hogy mindenki vegye elő a sapkát, a sálat és a kesztyűt, mert most lesz rájuk igazán szükség!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére