Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A rossz levegõ miatt kitilthatják a dízelautókat a német városokból

Bokor Gábor

2018.02.27. 15:46

A szövetségi közigazgatási bíróság keddi döntése alapján ki lehet tiltani az Euro 6-osnál régebbi, korszerûtlenebb dízelmotorral mûködõ jármûveket a szennyezett levegõjû városokból Németországban.

A lipcsei testület úgy határozott, hogy az önkormányzatok a hatályos jogszabályok alapján megtilthatják a dízelüzemű járművek használatát azzal a céllal, hogy a település levegőjének minősége megfeleljen az európai uniós előírásoknak, de ügyelniük kell az arányosság elvének betartására, és csak végső megoldásként rendelhetik el a tiltást.

Több millió dízelautó üzemel Németországban, a törvény kellemetlenül érintheti őket, hiszek az autójuk értéke a döntés miatt csökkenhet, ebbe pedig az ítéletet meghozó bíró szerint bele kell törődniük, nem igényelhetnek kártérítést.

A bíróság két város, Stuttgart és Düsseldorf ügyében döntött, de az ítélet irányadó a többi 17 nagyvárosnak is, ahol a főleg a dízelmotorok üzemelése révén keletkező nitrogén-oxid-szennyezés meghaladja a levegőminőségi előírásokban rögzített határértéket.

A Baden-württembergi városnál kikötötték, hogy első lépésként a régebbi,  Euro-4 környezetvédelmi besorolású motorral működő járművek kitiltását kell mérlegelni, és az Euro-5 besorolású motorral szerelt járművek használatát legkorábban 2019 szeptember 1-jétől korlátozhatják.

Németországban nagyjából 15 millió dízelautót tartanak forgalomban, többségük hazai gyártmány. Az esetleges tiltások nem érintenék a nagyjából hatmillió Euro-6 besorolású járművet, így mintegy kilencmillió autó használatát lehet korlátozni.

Azonban több millió dízelüzemű kisbusz, autóbusz, teherautó és kamion is közlekedik a német utakon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére