Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Döbbenetes hibákat követtek el a brit hatóságok a manchesteri terrortámadás után

Bokor Gábor

2018.03.27. 21:58

Két órával az iszlamista terrortámadás után érkeztek ki a tûzoltóság emberei a helyszínre, mivel féltek, hogy a terrorista még életben van és rájuk lõhet.
MANCHESTER, 21:58

Két órával az iszlamista terrortámadás után érkeztek ki a tűzoltóság emberei a helyszínre, mivel féltek, hogy a terrorista még életben van és rájuk lőhet.

Egy kedden ismertetett jelentés szerint csupán két órával a manchesteri robbantás után siettek a helyszínre a nagyváros tűzoltóságának egységei. A majdnem egy évig tartó nyomozás rámutatott, a tűzoltókat arról értesítették, hogy a merénylő még szabadon lehet a Manchester Arénában és továbbra is veszélyt jelent az emberekre, holott Salman Abedi öngyilkos merényletet követett el.

Szakértők szerint a terrortámadás során többen emberfeletti bátorságról tettek tanúbizonyságot, azonban a hatóságok között volt némi kommunikációs zavar tavaly május 22-én. A líbiai származású ISIS-terrorista, Salman Abedi 22 ember életét oltotta ki és több mint száz embernek okozott súlyos sérüléseket, mikor Ariana Grande koncertje után működésbe hozta a testére szerelt pokolgépet.

A jelentés szerint a rendőrök a robbanás után nyolc perccel már a helyszínen voltak.

A tűzoltók azonban több mint két órán át a közelben várakoztak, ugyanis azt hitték, hogy a támadó még mindig életben van és veszélyes lehet. A szakértők szerint ez azért is felháborító, mert a lánglovagok is kapnak kiképzést terrortámadás esetére, sőt életmentő eszközeik is vannak, így akár emberéletekbe is kerülhetett, hogy nem szálltak ki időben.

Bob Kerslake az Independentnek elmondta, hogy a vizsgálat során beszéltek tűzoltókkal, akik részletesen beszámoltak arról, hogy a hatóságok közötti kommunikációban súlyos problémák voltak.

Azt láttuk, hogy valami nagy esemény történt a koncerthelyszín közelében, azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ne menjünk oda, hiába akartunk"

– mondták.

A késlekedés miatt több áldozatot is csak órákkal a terrortámadás után tudtak kiszedni a törmelékek alól, hiszen a művelethez csak a tűzoltóknak volt megfelelő felszerelése. Azt egyelőre vizsgálják, hogy a 22 áldozat közül túlélhette-e volna valaki, ha a tűzoltók időben kiérkeznek a helyszínre.

Az már régóta köztudott, hogy a brit titkosszolgálatnak komoly felelőssége volt a merényletben, hiszen a terrorista régóta a kiemelt személyek listáján volt, akit hosszú ideje megfigyeltek ugyan, de mégsem tartóztatták le. Salman Abedi ellen azután sem hoztak intézkedéseket, hogy tudták, a férfi kapcsolatba lépett az Iszlám Állam líbiai szárnyával, akiktől utasításokat kapott, többek között a manchesteri terrortámadásra vonatkozó parancsot is. Súlyos mulasztás történt akkor is, mikor a terroristát szabadlábon hagyták azután, hogy visszatért Nagy-Britanniába, holott több ízben járt Líbiában.

A nyomozók bebizonyították, hogy a telefonhálózat is romokban volt, annyian akartak telefonálni, hogy a vonalak nem bírták a terhelést és az elégséges szolgáltatás csak öt órával a merénylet után, hajnali háromkor állt helyre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére