Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lesz velünk? Kevés európai születik

Tóth Dalma

2018.03.28. 21:30

Az Eurostat adatai szerint valamivel több mint 5 millió gyerek született az Európai Unióban 2016-ban. A számok még úgy sem túl biztatóak, hogy a felmérésbe belevették a Európába érkezett migránsokat is.
BRÜSSZEL, 21:30

Az Eurostat adatai szerint valamivel több mint 5 millió gyerek született az Európai Unióban 2016-ban. A számok még úgy sem túl biztatóak, hogy a felmérésbe belevették a Európába érkezett migránsokat is.

Az Eurostat összesítette a 2016-as adatokat, amelyekből kiderült, hogy valamivel több mint ötmillió gyerek született az Európai Unióban.

Az uniós termékenységi ráta átlagosan 1,6 gyermek. A legalacsonyabb adatokat Spanyolországban és Olaszországban (1,34) regisztrálták, a legmagasabbakat (1,92) pedig Franciaországban. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy Franciaországban magas a migránsok száma. A termékenységi rátát illetően a magyar adat alig valamivel az uniós átlag alatt van.

Az adatok szerint a legfiatalabb korukban, átlagosan 26 évesen Bulgáriában, a legidősebb korukban, átlagosan 31 évesen Olaszországban szülték a nők első gyermeküket.

A legtöbb európai anya – 81,9 százalékuk – egy vagy két gyermeket vállalt, ezzel szemben 12,2 százalék volt a harmadik gyermeket szülők aránya, és 5,9 százalékban vállaltak négy vagy annál is több gyermeket 2016-ban. Négy vagy annál több gyermeket Finnországban vállaltak a legtöbben, majd az Egyesült Királyságban, Szlovákiában, Romániában és Belgiumban.

Így áll Magyarország

Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Magyarországon 43231 gyermek jött világra elsőszülöttként. Az első gyermeküket szülő magyar nők átlagosan 27,8 évesek voltak. A nők 10,8 százaléka volt 20 évesnél fiatalabb, 48,1 százalékuk volt huszonéves, 38,7 százalékuk 30 és 39 közötti és 2,4 százalékuk volt 40 évnél idősebb, amikor első gyermekét világra hozta.

Az adatok szerint 2016-ban Magyarországon összesen 95361 gyermek született, akiknek 46,9 százaléka volt elsőszülött, 32,4 százalékuk másodikként jött világra, 13,4 százalékuk volt harmadik és 7,3 százalék volt legalább a negyedik gyermek a családban.

Mi a probléma?

Az Eurostat a felmérésbe belevette a migránsokat is, így a számok nem adnak valós képet Európáról.

Németországban például néhány hete még mindenki nagyon örült annak, hogy az ország újraegyesítése óta nem született annyi gyermek Berlinben, mint 2016-ban. Az adatok mögé nézve azonban kiderül, hogy ez legfőképp a Berlinben élő külföldi állampolgárságú nőknek köszönhető. Az ő születési rátájuk 2,04-re nőtt 2016-ban. Különösen érdekes a 2016-os adatokban az az összehasonlítás, hogy míg egy szír nő átlagosan 5,09 gyermeket szült, addig egy német 1,38-at.

Hasonló a helyzet Olaszországban, ahol az előrejelzések szerint 2080-ra az afrikai és ázsiai lakosság aránya meghaladja majd az 50 százalékot. Attilio Fontatna, az Északi Liga szóvivőjének szavai a demográfiai viszonyok kapcsán nagy port kavartak a déli országban. Szerinte "el kell döntenünk, hogy az etnikumunk, a fehér fajunk fenn akar-e maradni vagy hagyjuk elhalni, mert a többiek eltökéltebbek, és szép lassan elfoglalják azt a földet, ahol jelenleg mi vagyunk többségben.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére