Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi sajtó: a megerõsödött Orbán Viktor lehet az EU bürokráciája elleni harc vezetõje

Vincze Viktor Attila

2018.04.09. 21:08

A magyar választásról beszámolva számos médium azt emelte ki a nemzetközi sajtóban, hogy a balliberális ellenzék leszerepelt. A Fidesz viszont olyan nagymértékû, megkérdõjelezhetetlen hitelességû felhatalmazást kapott a választóktól a kormányzás újabb négy évére, ami alapján Orbán Viktor lehet a migránsok betelepítését erõltetõ brüsszeli bürokraták elleni európai uniós harc vezetõje.

A nemzetközi sajtó mindenekelőtt a kormánypárt elsöprő győzelmét emelte ki a magyar parlamenti választásról szóló tudósításokban, de foglalkoztak a kormány várható politikájával is.

A Sieci című konzervatív hetilap főszerkesztője, Jacek Karnowski szerint a Fidesz immár harmadik győzelme nagyon jó hír Lengyelország számára, mert a két ország az alapvető kérdésekben, elsősorban a szuverenitást illetően egymás mellett áll ki. Orbán annak ellenére győz, hogy "nem hízeleg a posztkommunista-liberális elitnek" – véli Karnowski. Szerinte a lengyel politikusok okulhatnak abból, hogy a magyar miniszterelnök "nem gondolja, hogy létezik egy csodagépezet, melynek beindítása az ország gyors és ámulatos fejlődését eredményezné", tudja, hogy mindenért meg kell harcolni, öntudatos politikát kell folytatni.

A Rzeczpospolita című független jobbközép napilap szerint a választások tétje nemcsak a Fidesz pozíciójának megőrzése volt, hanem a Brüsszellel szembeni politika folytatása is. A kommentár szerint az ellenzék "képtelen volt akármilyen választási téma érvényesítésére".

Teljesen leszerepelt az ellenzék, a Fidesz pedig a várakozásokkal szemben nem gyengült, hanem erősödött – állapította meg szerkesztőségi írásában a magyar nyelven megjelenő pozsonyi Új Szó, amely szerint ez egy nyolc éve kormányzó párttól rendkívüli teljesítmény. Hozzátették: Orbán Viktor ereje tovább nőtt, a szuverén győzelemmel legmerészebb terveinek megvalósításához is erős mandátumot kapott, s egyre inkább Közép- és Kelet-Európa regionális vezetőjeként tekinthet magára, hiszen a térség kétségtelenül legsikeresebb politikusa lett.

A francia konzervatív Le Figaro cikkének szerzője, Laure Mandeville úgy értékelte, hogy Orbán Viktor megerősítette a kelet-európai konzervatív nemzeti forradalom élén vezető szerepét, politikájának középpontjába "a bevándorlás elleni küzdelmet és a nemzetállamnak a brüsszeli diktátummal szembeni védelmét helyezte". 

A német konzervatív Die Welt Most Európa orbanizációja fenyeget című kommentárja szerint Orbán Viktor "az illiberális demokrácia víziójának alávetettjévé tette Magyarországot", a választási győzelem pedig "hátszelet ad neki ahhoz, hogy Európa-szerte exportálja a projektet" és ehhez vannak "tanulékony növendékei" is. A többi között hozzátették: a magyarok "imádják a sikert, és még jobban imádják, ha olyasvalaki felett győzedelmeskedhetnek, akikről azt gondolják, hogy fölényben lévőnek hiszi magát". A Die Welt kommentárja szerint "Kelet-Európa orbanizációja" nyomás alá helyezi majd az EU-t.

A Corriere della Sera című olasz napilap arról ír, hogy Angela Merkel német kancellár után a magyar kormányfőé a leghosszabb kormányzási időszak Európában. Az újság szerint Orbán Viktornak a magas részvétel mellett az is "bejött", hogy a nemzet védelmezőjeként és a keresztény és nyugati kultúra bajnokaként lép fel az Afrikából és a Közel-Keletről érkező invázióval szemben. A Corriere úgy látja, hogy a választási eredménnyel bekövetkezett az, amitől Brüsszel és Berlin tartott, vagyis "Magyarország folytatja útját a jobboldalra".

A jobbközép Il Giornale pedig azt írta, hogy Orbán Viktor a jobboldal jelképévé vált. Győzelme megijeszti Európát, pedig "félzsarnokság" helyett Orbán nem tesz mást, mint "ráérez" a magyar nép hangulatára ebben az új posztideológiai korszakban.

A jobbközép Libero címe szerint Orbán képviseli az Európát pofon ütő jobboldalt. A kormányfő egyeztetni tudta a gazdasági növekedést a nemzeti identitás védelmével, tengelyt alakított Donald Trump amerikai elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a globalizáció romlásával szemben – írta az olasz lap.

Az Il Messaggero megjegyezte, ez az első alkalom, hogy kilométeres sorok álltak, hogy egy önkényuralommal vádolt kormányra szavazzanak. Az újság szerint Orbán Viktor választ ad a nemzetközi politikában tapasztalható demokratikus krízisre és a bürokrácia fojtogatta Európára politikai és kulturális kihívásra: ráérzett arra, hogy a politikai vezetésnek ma a gazdasági növekedéssel, továbbá a kulturális és nemzeti hovatartozás védelmével kell párosulnia. A római lap úgy látta, Budapest a migráció kérdésében Olaszország felé tekint, ahol a szintén migrációs szigorítást sürgető jobbközép és az Öt Csillag Mozgalom nyerte a választásokat.

Az ABC című spanyol konzervatív napilap azt írta, hogy a kétharmad megszerzése szabad kezet ad a miniszterelnöknek a kormányzásban. Hermann Tertsch budapesti különtudósító szerint az eredménynek következményei lesznek a magyar kormányfő és EU között kialakult konfliktusra nézve is. Úgy vélte, hogy bár Orbán Viktor kis országot vezet, de "meghatározó a jelenleg zajló ideológiai vitában" Európában, és "referenciává vált" sok új jobboldali erő számára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére