Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elképesztõ: német egyházi vezetõk bírálják a kereszt kifüggesztését elrendelõ bajor kormánydöntést

Tóth Dalma

2018.04.30. 15:20

Megosztottságot és nyugtalanságot okozott a bajor tartományi kormány azzal a döntésével, hogy kötelezõ kifüggeszteni a keresztet a németországi tartományban mûködõ állami hivatalokban - mondta a német katolikus püspöki konferencia elnöke egy hétfõi lapinterjúban.
MÜNCHEN,  15:20

Megosztottságot és nyugtalanságot okozott a bajor tartományi kormány azzal a döntésével, hogy kötelező kifüggeszteni a keresztet a németországi tartományban működő állami hivatalokban – mondta a német katolikus püspöki konferencia elnöke egy hétfői lapinterjúban.

A bajor kormány a legutóbbi, keddi ülésén úgy döntött, hogy "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként" június 1-jétől keresztet kell kifüggeszteni a tartományban működő állami hivatalok épületeiben a bejáratnál, jól látható helyen. A kormány közleményében kiemelte, hogy "a kereszt a keresztény-nyugati kulturális önazonosság alapvető jelképe".

Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke a Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a plébániák és a családok szintjéig hatoló "megosztottság, nyugtalanság, egymásnak feszülés" tapasztalható a bajor miniszterelnöki tisztségben Horst Seehofert követő Markus Söder vezette kormány első döntései között bevezetett keresztkifüggesztési kötelezettség miatt.

El kellett távolítani a keresztet a bíróságról egy afgán rab miatt

2018. január 19. 21:58 Ez volt az első alkalom, hogy le kellett venni a tárgyalóteremben lógó keresztet. A miesbachi kerületi bíróságon egy terrorgyanús afgán migráns ügyét tárgyalták. A férfi a tálibokkal szimpatizál, és egy honfitársát halálosan megfenyegette, mivel az keresztény volt és templomba járt – írja a Junge Freiheit.

A "valószínűleg jószándékú akció" nem érte el a célját, a tartomány keresztény jellegének tudatosítását és erősítését – mondta Reinhard Marx. Kiemelte, hogy egy ilyen döntés előtt vitát kellett volna folytatni az egyházakkal és a társadalmi csoportokkal, azokkal is, amelyek nem keresztények. Kellett volna beszélni arról, hogy "mit jelent nekünk annak az embernek az üzenete, akit a kereszten látunk", és arról is, hogy mit jelentenek a keresztény értékek. 

"Egyetlen párt vagy állam, bíborosként én sem határozhatom meg csak úgy, hogy mi keresztényi" – mondta Reinhard Marx.

Arra a felvetésre, hogy Markus Söder az intézkedéssel csupán sok keresztény azon érzésére reagál, hogy a közösség egyre csak fogyatkozik, és értékei veszélybe kerültek, Reinhard Marx elmondta: valóban létezik ez az érzés, "de éppen ezért lenne fontos, hogy beszéljünk egymással". Meg kellene vitatni, hogy "mit is jelent nekünk a kereszt egyáltalán, és mit jelent élni egy olyan országban, amelyet a kereszténység formált". Ebbe a vitába mindenkit be kell vonni, keresztényeket, muzulmánokat, zsidókat és a vallástalanokat is. 

Hozzátette: aki csak kulturális jelképnek tartja a keresztet, az nem értette meg a lényeget, és ez a felfogás az állam részéről azt jelentené, hogy "az állam nevében kisajátítják a keresztet".

Az evangélikusok is sivalkodnak a kereszt miatt

Bírálta a tartományi kormány döntését Heinrich Bedford-Strohm, a németországi evangélikus egyház (EKD) tanácsának elnöke is, aki a napokban egy német hírportálokon idézett interjúban kiemelte, hogy a kereszt mindenekelőtt vallási jelkép, és nem lehet csak a nyugati keresztény kultúra jelképeként értelmezni. A bajor kormány korlátozó jellegű menekültügyi politikájára utalva hozzátette: a kereszt "a szeretet egyetemes parancsát" is jelenti, nem arra szolgál, hogy bárki is védekezzen mások ellen, hanem arra int, hogy "felelősséggel tartozunk minden ember iránt", ami a menekültekre is vonatkozik – mondta Heinrich Bedford-Strohm.

A németek csaknem kétharmada, 64 százaléka ellenzi, hogy keresztet függesszenek ki minden állami hivatalban – mutatta ki az Emnid közvélemény-kutató társaság. A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap megbízásából készített felmérés szerint 29 százalék ért egyet a keresztkifüggesztési kötelezettséggel. 

A katolikusok körében 48 százalék elutasítja, 38 százalék támogatja, az evangélikusoknak pedig 62 százaléka elveti, 34 százaléka üdvözli, hogy legyen kereszt az állami hivatalokban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére