Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több tucat iszlamistát engednek ki a francia börtönökbõl

Bokor Gábor

2018.05.30. 15:37

Gondolják: "Mi baj lehet belõle?"

A francia hatóságok azt tervezik, hogy negyven radikalizálódott rabot bocsátanak szabadon az elkövetkező hónapokban. A vezető terrorellenes ügyész szerint a fogvatartottak a rácsok mögött csak tovább radikalizálódhatnak.

Francois Molins a BFM TV-nek elmondta, hogy húsz bűnözőt az idén, másik húszat pedig jövőre fognak kiengedni a rácsok mögül. A feltételezéseik szerint, ha benntartják a dzsihadistákat, akkor könnyebben radikalizálódnak, mintha kiengednék őket a börtönökből.

Biztosnak kell lennünk abban, hogy megfelelően tudjuk követni azokat, akiket ki akarunk engedni, ehhez jobban össze kell hangolni a munkáját az elhárítóknak, a prefektúráknak és a börtönigazgatásnak"

– mondta.

A franciák körében alapos felháborodást okozott a szabadon bocsátások híre, ugyanis eddig sem voltak megbizonyosodva arról, hogy megfelelően követik a terrorgyanús személyeket. Ezt alátámasztja az is, hogy a hónap elején Párizsban késelő iszlamista is rajta volt a listán.

A francia börtönök a dzsihadizmus melegágyai, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hivatalos adatok szerint több mint 1200 olyan radikálisról tudnak, akik nem terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt kerültek a rácsok mögé.

A párizsi vezetés februárban jelentette be, hogy a jövőben igyekeznek elkülöníteni az iszlamistákat a börtönökben és több olyan központot is nyitnak, ahol megpróbálják őket visszaszoktatni a normál társadalomba. Ebben azonban még a vezetők sem hisznek, Edouard Philippe belügyminiszter például azt mondta erről, hogy

senkinek sincs még olyan csodaszere, amivel deradikalizálni lehet a szélsőségeket."

Körülbelül ötszáz olyan fogoly van a francia börtönökben, akik terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmények miatt lettek elítélve.

Brutális körülmények

A börtönőrök sem bírják már a terhelést, a Fleury-Merogis büntetés-végrehajtási intézményben, ahol húsz női dzsihadistát tartanak fogva, rendszeresek az erőszakos bűncselekmények, ami miatt a személyzet számára minden nap rémálom.

Ambroise Koubi szerint szigorított módon kell bánni az iszlamista elítéltekkel, bárhova mennek, egy börtönőrnek kell velük mennie, ehhez azonban nincsenek elegen az intézményben. A szakszervezeti vezető aggasztónak találja azt is, hogy a hírszerző szolgálat nem ad számukra elegendő információt, csak annyit árulnak el, hogy valaki terrorkísérlet miatt került-e be vagy sem, azonban részletesebb adatokat nem közölnek.

A múlt héten támadta meg az egyik radikális rab a rá vigyázó börtönőrt"

– mondta Koubi, aki szerint a Fleury-Merogis büntetés-végrehajtási intézményben hiába létezik az az előírás, hogy a terroristákat el kell különíteni, ott erre egyszerűen nincs lehetőség. 

A túlterhelt őrök közül sokan már megkísérelték az öngyilkosságot is"

– mondta.

Csak májusban ketten lettek öngyilkosok, a harmadik őrnek sikerült megmenteni az életét. Ebben a börtönben tartják fogva többek között Salah Abdeslamot, a 2015-ös párizsi merénylet egyik kulcsalakját is, valamint Amedy Coulibalyt, aki szintén abban évben támadott meg egy kóser boltot a francia fővárosban. Rajtuk kívül ott tölti büntetését a Charlie Hebdo elleni támadás egyik vezetője, Chérif Kouachi is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére