Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A lengyelek beinthetnek Brüsszelnek

Nagy Gábor

2018.06.14. 18:00

Amennyiben az Európai Bizottság (EB) nem állítja le a Varsóval szemben kezdeményezett 7. cikk szerinti eljárást, Lengyelország fontos döntéseket fog megakadályozni.

A Dziennik Gazeta Prawna című, tekintélyes lengyel napilap meg nem nevezett, "a Brüsszellel folytatott párbeszéd hátterét ismerő" forrása kapcsán arról ír, hogy Varsó nem számíthat arra, hogy a jogállamiság lengyelországi helyzetével kapcsolatban az EB-vel folytatott vita lezárul.

A cikk felidézi: Frans Timmermans, az EB első alelnöke szerdán felszólította Varsót, hogy további "sürgős" lépéseket tegyen a Brüsszel által vitatott lengyel bírósági törvények módosítása érdekében. Közben Varsó az eljárás leállítása reményében több, a brüsszeli ajánlásoknak megfelelő változást fogadott már el.

A gazdasági lap forrása szerint Varsó adott helyzetben "behúzza kéziféket" az uniós fórumon hozandó több fontos döntésben.

Elleneztük már korábban a menedékjogi dublini rendelet módosítását [...], és behúzzuk a kéziféket a sokéves költségvetési keret kapcsán is. [...] Kissé olyanok leszünk, mint amilyen Orbán. Elviselhetetlenek"

– fogalmazott a forrás. E magatartást a lap szerint Varsó a közös európai menekültügyi rendszer reformjára (Dublin IV.) vonatkozó tárgyalásokon is tanúsítani fogja az uniós tagországok állam- és kormányfőinek június végi brüsszeli csúcstalálkozóján.

Varsó részéről az uniós döntéshozatal akadályoztatásának célja Brüsszel "meglágyítása", mielőtt a jogállamisági vita a nyári szünet után folytatódna – írja a cikk.

A lap szerint Varsó egyúttal "bekeményítene" a lengyel-holland kétoldalú kapcsolatokban is.

A lengyel politikai vezetők ugyanis azzal vádolják Mark Rutte holland kormányfőt, hogy ő biztatja honfitársát, Timmermanst a Varsóval folytatott vita hevítésére, és elsősorban azért teszi, mert Lengyelországnak és Hollandiának eltérő érdekei vannak a 2022–2027-es uniós költségvetési keret ügyében.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben indította el Varsóval szemben az uniós alapszerződés 7. cikke szerint eljárást, melyben következő lépés Lengyelország meghallgatása lesz az EU-ügyekért felelős tagállami miniszterek tanácsülésén.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére