Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: a migránsok ne legyenek fontosabbak, mint az itteni kisebbségek!

Pörge Béla

2018.06.18. 16:41

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfõn Strasbourgban, az Európa Tanács Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája hatálybalépésének 20. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos konferencián szólalt fel.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, nem lehet, illetve elfogadhatatlan, hogy az európai adófizetők pénzéből fenntartott európai intézmények jobban aggódjanak a kontinensre illegálisan érkező, veszélyt hordozó bevándorlókért, mint azokért a nemzeti kisebbségekért, akik évszázadok óta itt élnek Európában.

Nem lehet, hogy egy európai intézmény jobban aggódjon a magyar határ megvédésének hatékonyságát és a magyar emberek biztonságát elősegítő Stop Soros törvény miatt, mint azon kárpátaljai magyarok miatt, akiknek jogait Ukrajnában súlyosan megsértik"

– húzta alá a miniszter.

Kijelentette, az Európa Tanácsnak komolyan kell vennie azt, hogy Európában az egyik legfontosabb érték a kisebbségi jogok védelme.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy Ukrajnában a kárpátaljai magyarságot megillető, már létező kisebbségi jogokat vettek el egy parlamenti döntéssel. Noha az Európa Tanács szóban támogatásáról biztosította Magyarországot és a Velencei Bizottság ajánlásait, azok közül Ukrajna egyet sem hajtott végre. Sőt, a törvény végrehajtását már elkezdték dacára annak, hogy nincsen egyetértés az ukrán kormányzat és a magyar kisebbséget képviselő szervezetek között – mondta.

Nem lehet, hogy egyes európai országok, amelyek tagjai az Európa Tanácsnak is, fittyet hányva a Velencei Bizottság véleményére, két lábbal tapossák a kisebbségi jogokat" 

– fogalmazott.

Magyarország elvárása az Európa Tanáccsal szemben, hogy szerezzen érvényt a Velencei Bizottság korábban megfogalmazott javaslatainak és szorítsa rá arra Ukrajnát, hogy vonja vissza a magyar nemzeti közösséget hátrányosan érintő, a magyar kisebbség jogait súlyosan sértő intézkedéseket – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Aláhúzta, a Velencei Bizottság elvárásokat támaszt Magyarországgal szemben az egyelőre nem elfogadott, Magyarországot megvédeni akaró Stop Soros törvénnyel kapcsolatban, azonban egy már érvényben lévő ukrán törvénnyel kapcsolatban kevésbé aktív.

Szijjártó Péter hozzátette: a magyar kormány továbbra is mindent megtesz és minden támogatást megad annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségeket illető jogok védelme fontos európai politikaként érvényesüljön.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére