Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A V4-ek álláspontja többségbe kerülhet Európában

Horváth József György

2018.06.27. 18:10

A visegrádi országok és Ausztria az egyetértését és a közös fellépés fontosságát hangsúlyozza a migráció kérdésében. Az osztrák kormány mellett az új olasz kabinet is csatlakozott azon országokhoz, amelyek súlyos hibának tartják a bevándorlók feltétel nélküli befogadását.

Minden eddiginél erősebb és fontosabb a visegrádi négyek együttműködése"

– mondta Deák Dániel politológus, a Figyelő munkatársa szerdán az M1-en. A találkozó kapcsán elmondta, a V4-et támogatók tábora folyamatosan bővül, így a tagok egyre erősödnek. Ennek köszönhetően például a kötelező betelepítési kvótát már évek óta sikerül megakadályozni.

Most már nem az a kérdés, hogy a visegrádi négyek álláspontja létezik-e, hanem az, hogy mikor kerül többségbe”

– vélekedett. Ennek egyik jeleként értékelte azt, hogy a francia államfő, Emmanuel Macron az uniós csúcson először a V4-ek kormányfőivel találkozik, és velük alakít ki közös álláspontot, de azt is ennek tudja be, hogy egyre többen csatlakoznak a V4-országok álláspontjához.

A kötelező kvótát jelen pillanatban csak minősített többséggel tudná elfogadni az Európai Tanács, ez azonban csak olaj lenne a tűzre"

– mondta Deák Dániel, aki szerint a célja most az lehet a visegrádi országoknak, hogy meggyőzzék Olaszországot a kvótamechanizmus mint megoldás elvetésében. A politológus szerint a szavak után most már tettekkel kell bizonyítania Európának, hogy komolyan veszi a schengeni határ védelmét egészen addig, ameddig uniós tisztviselők is a bevándorlásról mint szükségesről beszélnek, ez nehéz lesz. Véleménye szerint nem pártpolitikai kérdés a V4-ek együttműködése, mert a baloldali szlovák kormány együtt tud működni a jobboldali magyar kormánnyal, és ez a közös migrációs és gazdasági-politikai célok miatt lehet. Így tesznek az uniós határok megvédésében, hiszen a visegrádi országok pénzzel és emberekkel segítik a külső határok védelmét, akár még a nem uniós országokban is, mert egyetértenek abban, hogy a problémát nem importálni kell, hanem helyben kell azt megoldani – jelentette ki Deák.

Egyre többen képviselik a V4 álláspontját Európában"

– emelte ki Berzi Gergely, a Századvég külügyi igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Szerinte hiába riogatnak a nemzetállamokkal – a V4-ek is ilyen nemzetállamok –, az nem működik, mert a V4-ek együttműködése megcáfolja ezeket.

Törésvonal van Kelet és Nyugat között, de most már Nyugat és Nyugat között is, hiszen az új osztrák kormány hivatalba lépésével, valamint a MS5–Liga vezette új olasz kormány megalakulásával kettővel csökkent azoknak a nyugati országoknak a száma, amelyek a feltétel nélküli befogadás hívei"

– hangsúlyozta a Századvég külügyi igazgatója.

(Hirado)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére