Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Menekülni kénytelenek a fehér földmûvesek Dél-Afrikából

Forisek Ádám

2018.08.20. 18:00

A kormányzat gyakorlatilag üldözi a fehér farmtulajdonosokat, akik ezért kétségbeesetten próbálnak megszabadulni földjeiktõl, egyelõre nem sok sikerrel. Elkeserítõ a helyzet jelenleg Dél-Afrikában, de szinte garantálható, hogy ez a politika rövid és hosszú távon is negatív következményekkel fog járni az ország számára.

Ahogy arról mi is több ízben beszámoltunk, a dél-afrikai kormányzat gyakorlatilag boszorkányüldözést folytat a fehér földművesek ellen. Az adminisztráció alkotmánymódosítás keretén belül tervezi elvenni a fehér farmerek földjét, mindenféle kompenzáció nélkül. Később egy kisebbségi jogi csoport jóvoltából nyilvánosságra került, hogy 195 farmra készül rátenni a kezét a kormányzat. 

Az állam politikája miatt a fehér földtulajdonosok kétségbeesetten próbálnak túladni földjeiken egy helyi szakszervezet szerint, de azokat senki nem akarja tőlük megvenni.

 

Omri van Zyl, az AgriSA nevű mezőgazdasági szövetség vezetője a következőképp jellemezte a helyzetet: 

a tagjaink nagyon kétségbeesettek. A legtöbbjüket összezavarja az, hogy a kormány semmilyen stratégiát nem követ. Pánikolnak. Ezért kínálják eladásra a földjeiket, de vevő nincs." 

A helyzet nyilván igen súlyos emberi jogi szempontból. Bár itt érdemes megjegyezni, hogy ha emberi jogokról van szó, akkor érdemes kétkedve viszonyulni például a Freedom House álláspontjához, hiszen ők egyenesen azt vallják, Dél-Afrika szabadabb állam Magyarországnál. Mindezt úgy, hogy Dél-Afrikából rengeteg fehér nőt erőszakolnak meg feketék, és számos egyéb brutális bűncselekmények áldozatai is fehérek. 

Van azonban egy gazdasági vetülete is a kormány lépéseinek: rengeteg befektető ugyanis attól tart, hogy a földelkobzás hatására Dél-Afrika egy másik afrikai ország, Zimbabwe sorsára fog jutni. Az ottani elnök, Robert Mugabe szintén elkobozta a földeket a fehér tulajdonosoktól, és ezt a lépést azóta sem heverte ki az ország gazdasága, csillagászati mértékű a zimbabwei infláció. Így talán érthető, hogy a piac miért reagálna érzékenyen akkor, ha hasonló forgatókönyv valósulna meg Dél-Afrikában.

A dél-afrikai kormányzat célja az, hogy a farmokat "visszajuttassa" az ország fekete lakosságának. A magántulajdonban lévő földek 72 százalékát fehérek birtokolják. Azonban azt is érdemes megemlíteni, hogyha a fehér farmerek helyére más tulajdonosok kerülnek, egekbe szökhet az élelmiszerek ára. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére