Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A legfelsõbb iráni vezetõ az USA támogatta arab országokat tette felelõssé a szombati merényletért

Forisek Ádám

2018.09.23. 08:45

Ali Hamenei ajatollah az Egyesült Államok által támogatott, Perzsa-öböl menti arab államokat tette felelõssé egy közleményében a szombati merényletért.

Ahogy arról mi is beszámoltunk szombaton, fegyveres támadók tömegbe lőttek egy iráni katonai parádén Ahváz városában. Huszonöt ember életét vesztette, és többen megsebesültek.

A támadás felelőse Hamenei ajatollah szerint azok az arab országok, melyeket az USA támogat, igaz, közleményében pontosan nem nevezte meg, mely államokra gondol.

A merénylet áldozatainak csaknem fele a Hamenei közvetlen ellenőrzése alá tartozó Forradalmi Gárda elit alakulat tagja volt. Ez volt az egyik legsúlyosabb támadás, amely a gárdát valaha érte.

Hamenei vádja valószínűleg tovább növeli a feszültséget Irán és nagy térségbeli riválisa, Szaúd-Arábia, valamint utóbbi öbölbeli szövetségesei és nagy tengerentúli szövetségese, az Egyesült Államok között, amelyek mind azon dolgoznak, hogy elszigeteljék Iránt.

Frissítés: közben reagált az iráni elnök, Hasszán Rohani is. Kommentárja szerint Washington meg akarja ingatni az Iráni Iszlám Köztársaságot, de nem fog sikerrel járni. Rohani egyúttal azzal vádolta meg az Egyesült Államok támogatását élvező Perzsa-öböl menti arab államokat, hogy pénzügyi és katonai segítséget nyújtanak az iráni kormányellenes arab csoportoknak.

A merénylet elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet, és Dzsavád Zarif külügyminiszter is az ISIS-t vádolta meg, de jelentkezett egy iráni arab szeparatista mozgalom is, az Arab Harci Mozgalom Ahváz Felszabadításáért, amely tagja egy szeparatista ernyőszervezetnek, az Ahvázi Nemzeti Ellenállásnak. Ez utóbbi ernyőszervezetről azt mondta egy iráni katonai szóvivő, hogy Szaúd-Arábia támogatja, de kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal és az izraeli titkosszolgálattal is. A tetteseket két, Öböl menti országban képezték ki. Az Arab Harci Mozgalom Ahváz Felszabadításáért szóvivője az AP hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy az ő embereik hajtották végre a támadást, és tagadta, hogy az ISIS fegyveresei tették.

Hatósági közlés szerint mind a négy merénylőt megölték. A támadás sebesültjeinek száma legalább hetven.

A merénylet miatt a teheráni külügyminisztériumba bekérték szombat este Hollandia, Dánia és Nagy-Britannia nagykövetét, mert Teherán szerint ezek az országok otthont adnak iráni ellenzékieknek, köztük szakadár etnikai mozgalmak tagjainak. A minisztérium szóvivője követelte a nyugati országoktól, hogy ítéljék el a merényletet, és adják ki Iránnak azokat, akik kapcsolatban állnak az elkövetőkkel. A szóvivő szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió nem tartja terrorista csoportoknak ezeket a szakadár iráni szervezeteket mindaddig, amíg Európában nem követnek el terrortámadást.

A merényletet elítélte Irán fontos szövetségesének, Szíriának az elnöke, Bassár el-Aszad, de az ellenségnek tartott Egyesült Államok külügyminisztériuma és Egyiptom is, amely Szaúd-Arábia egyik fontos szövetségese.

Ahváz az olajban gazdag Huzisztán tartomány székhelye. Többször előfordult, hogy arab szakadárok támadásokat hajtottak végre az ottani olajipari létesítmények ellen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére