Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dömötör: nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet, akiknek a kezében ott van a kerítésvágó

Nagy Gábor

2018.09.23. 09:15

Dömötör Csaba szerint nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet és a biztonságot, "akik kezében ott a kerítésvágó".

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba vasárnap interjút adott a Kossuth Rádióban. Dömötör elmondta: a salzburgi EU-csúcs megmutatta, hogy a migrációs vita új gócpontja a határvédelem. Úgy vélekedett: a tanácskozáson azt akarták elérni, hogy "a tagállamok lemondjanak a határvédelem jogáról" és bízzák Brüsszelre, a Frontexre, az uniós határ- és partvédelmi ügynökségre.

Kijelentette: a kormánynak ez több okból is elfogadhatatlan:

  • Egyrészt azért, mert Magyarország képes megvédeni határait és "ebben példát is mutattunk".
  • Másrészt azért, mert Brüsszelben sokan vannak olyanok, akik nem is akarják megvédeni a határokat, inkább bővítenék, támogatnák a migrációt.

Dömötör megismételte a kormány álláspontját, amely szerint ha egy tagállam úgy gondolja, nem képes megvédeni a határait, akkor annak az országnak érdemes segítséget nyújtani.

De azoktól a tagállamoktól, amelyek saját erejükből is képesek ezt megtenni, nem lehet elvenni a határvédelem jogát.

Az államtitkár szerint a határvédelmi javaslat mögött sok egyéb olyan brüsszeli terv van, amely támogatná a bevándorlást, és nem megállítaná. Ezek között említette, hogy

annak jogát is kivennék a kezünkből, hogy meghatározzuk, ki a menekült és ki a gazdasági bevándorló."

Azzal kapcsolatban, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke akkor vetette fel a Fidesz kizárásának lehetőségét az Európai Néppártból, amikor Orbán Viktor miniszterelnök távozott a teremből, Dömötör úgy válaszolt: ez "meglehetősen méltatlan" eljárás volt, de a legfontosabb, hogy elvetették Juncker javaslatát.

Végezetül az államtitkár szólt arról is, hogy a Soros-Sargentini-jelentésben szerinte a már lezárt ügyeken kívül "ideológiai elvárásokat" fogalmaztak meg, amelyeknek "az égvilágon semmi köze" a jogállami kérdésekhez. A jelentés igazi politikai jelentősége szerinte az, hogy felszínre hozta a törésvonalakat és tisztább a kép pár hónappal az európai választás előtt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére