Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több amerikai templomban lehet gluténmentes ostyával áldozni

Horváth Tamás

2018.09.25. 17:00

Az amerikai katolikus egyház egyelõre ellenáll az új trendnek.

Õ ugyanis azon az éjszakán, amelyen elárultatott, kezébe vette a kenyeret, és neked hálát adva áldást mondott, megtörte, majd tanítványainak adta, és így szólt:

VEGYÉTEK, ÉS EGYETEK EBBÕL MINDNYÁJAN, MERT EZ AZ ÉN TESTEM, MELY ÉRTETEK ADATIK."

Ez a mondat (vagy valamilyen formailag módosított változata) minden keresztény szentmisén, istentiszteleten elhangzik, utalva Jézus Krisztus szavaira, melyeket az utolsó vacsorán mondott, amikor a kenyeret saját testévé változtatta.

A lassan kétezer éves rítus azonban kezd átalakulni – legalábbis egyes amerikai protestáns templomokban.

A Post and Courier című helyi újság arra hívta fel a figyelmet, hogy a dél-karolinai Charleston városának több templomában gluténmentes ostyával is elvégezhető a gyakorlat azoknak, akik lisztérzékenyek.

A lap több protestáns példát sorol fel. A Szent István episzkopális templomban például 170-en szokták rendszeresen magukhoz venni Krisztus testét és vérét, azonban közülük öten lisztérzékenyek, ezért a lelkész nekik szeparáltan tárolt ostyákat ad a szertartások alkalmával.

Ez egy könnyen teljesíthető apró gesztus, mellyel kitárjuk a karjainkat a lisztérzékenyek felé”

– nyilatkozta a gyülekezet vezetője.

Az új keletű jelenséggel kapcsolatban már korábban kifejtette véleményét az  Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája. Az állásfoglalásban az olvasható, hogy a hagyomány alapján kötelező glutént tartalmaznia az ostyának, de a gluténcsökkentett ostyák használata megengedett.

Egyes protestáns egyházak ugyanakkor még az ostya megváltoztatásánál is tovább mennek, és a Krisztus véreként kiszolgáltatott bort szőlőlével és vízzel is helyettesítik – annak függvényében, hogy az adott hívő fogyaszt-e alkoholt, illetve cukorbeteg-e.

A szimbolikát kell nézni, s a víz is szimbolikus”

– érvelt az újítások mellett az egyik lelkipásztor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére