Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: meg kell változtatnunk az EU politikáját

Pörge Béla

2018.09.28. 08:36

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorának volt a vendége.

Orbán Viktor az interjú elején a New York-i ENSZ-közgyűlésről beszélt. Elmondta, hogy a világban nagy figyelmet fordítanak erre az eseményre, Magyarországon viszont kevesebbet, de ez nem feltétlen jó.

Olyanokat mondanak ott, amire én is felkapom a fejemet. Két beszédre figyeltem fel, két beszédet elemeztem. Az egyik az EU migrációügyi biztosának beszéde volt (Dimitrisz Avramopulosz – a szerk.), a másik pedig Donald Trump felszólalása volt. Ezek nem is beszédek, inkább szándékbejelentések voltak"

– mondta a miniszterelnök, aki mielőtt rátért a két beszédre, szót ejtett arról is, hogy Magyarországnak nehéz az ENSZ-ben képviselnie az álláspontját.

Migráció terén nekünk nem jó terep az ENSZ, mert több a migránsokat kibocsátó ország, így mi, európai bennszülöttek kisebbségben vagyunk. Nem könnyű a nagy többséggel szemben beszélni. Kevés olyan afrikai országot ismerek – bár van ilyen –, ami úgy tekint a migrációra, hogy az nekik is csapás. Az ENSZ-ben tehát nem könnyű a magyar álláspontot egyenes derékkal képviselni, szerencsére ez a külügyminiszternek nem okoz gondot"

– fejtette ki, majd rátért Dimitrisz Avramopulosz felszólalására.

Ezen már fel sem háborodok, pedig fel kéne. Õ a mi alkalmazottunk, mi fizetjük, bennünket kellene képviselnie. Ha nem tud mindenkit képviselni, akkor ne beszéljen az egész EU nevében, ez egyfajta demokráciadeficit. Ez a görög ember még is arról beszélt, hogy a migráció pozitív folyamat, és milyen jó a migrációs paktum. Erre senkitől nem volt felhatalmazása, az Európai Unióban ez vita tárgyát képezi"

— jelentette ki a magyar miniszterelnök, majd így folytatta:

az, hogy az EU egyes tagállamaival szögesen ellentétes véleményt mond az EU véleményeként, az egy demokráciaprobléma. Ezért várjuk a májusi EP-választásokat, hogy az ilyen emberek lábára útilaput köthessünk."

Riporteri kérdésre Orbán Viktor párhuzamba állította Avramopoluszt és Federica Mogherinit.

Mogherini asszony – aki reményeink szerint szintén távozik májusban – csak Magyarország ellen beszélt, ám azóta sok víz lefolyt a Dunán. A görög biztos most sokkal több országgal szemben beszélt, ott van például Ausztria, Olaszország vagy Lengyelország. Az ilyen kijelentésektől tartózkodnia kéne, nem beszélhet a teljes EU nevében"

– fogalmazott a kormányfő.

Az európai parlamenti választás kampányáról szólva Orbán Viktor elmondta:

Magyarországnak olyan kormánya van, ami egy gyomorból és szívből jövő álláspontot képvisel. A migrációval szembeni magyar ellenállás valódi félelmeket tükröz. Vannak olyan országok, ahol olyan a politikai helyzet, hogy a politikusok nem merik az emberek álláspontját képviselni a liberális sajtó túlsúlya miatt. Óvatosan mondanak ellent, ránk ez nem jellemző."

Az ország érdekében tesszük ezt, ha valaki idesuhint, akkor olyan lesz a fogadjisten, mint az adjonisten volt. Mi fölöslegesen nem szapulunk senkit, nem akarjuk megmondani, hogyan éljenek, de ha velünk akarják ezt tenni, akkor mi mindig megvédjük a magyar álláspontot. Mi nem a nyafogás hangján akarunk beszélni az EP-választásról, mi férfiasan meg fogjuk védeni a saját álláspontunkat"

– tette hozzá.

A bevándorláspárti uniós képviselők és a bevándorlásellenes uniós képviselők csatája nem dőlt el. Májusban meg kell változtatnunk az EU politikáját"

– emelte ki Orbán Viktor.

Olyan országokat is ismerek, ahol a vezetők a migrációt támogató álláspontról akarnak átevezni valamiféle migránsellenes álláspontra. Ez szép, de nem célravezető, mert az európai emberek egy mondatot várnak, azt, hogy a migráció jó-e vagy rossz."

Aki ebben nem tud dönteni, az nem érdemli ki a bizalmat. Sokan csak technikai érvekre hivatkoznak, de nem mondják ki, hogy a migráció rossz, egy népességcsere zajlik, fogy az őshonos népesség, hamarosan rá se fogunk ismerni a falvainkra. Az emberek úgy érzik, hogy a népakarattal szemben valami mást csinálnak a vezetőik. A közép-európaiak emellett még azt is érzik, hogy mi nem kritizáljuk a nyugatiakat, ők velünk mégis intoleránsak. Ezért is tűnik mindenki számára izgalmasabbnak a mostani európai parlamenti választás, mint a korábbiak"

– mondta a miniszterelnök, aki Donald Trump beszédéről a következőképpen vélekedett:

a mindenkori amerikai elnöknek meg kell adnunk a tiszteletet. Ezért én nem kritizáltam soha az USA vezetőit, de mindig elmondtam, ha olyan politikát képviseltek, ami nekünk nem jó. Clinton külügyminiszter asszonnyal rengeteget szenvedtem"

– kezdte, majd folytatta Trumpra áttérve:

a Trump-jelenséget vizsgálva azt láthatjuk, hogy mennyire másképpen élte meg az USA és a világ többi része az elmúlt két évtizedet. Az amerikaiak azt gondolják, hogy ők a bölcsek kövének birtoklói, és ezt át akarják adni másoknak is. De az amerikai emberek ezt úgy élik meg, hogy olyan világjobbító szerepet vállaltak, ami nekik nem érdekük. Trump ezt elsőként mondja ki. Ezzel annak a politikának a végét jelentette be, hogy – leegyszerűsítve – Amerika életét kell másolni, és akkor minden jó lesz."

Tegnap este nagy földmozgás lehetett, mert sok ország vezetőjének nagy kő esett le a szívéről, hogy Amerikát most már nem másolni kell, hanem lehet partnerként is kezelni"

– tette hozzá.

A belpolitikai helyzet kapcsán a legújabb nemzeti konzultáció került elő. Erről Orbán Viktor elmondta:

ma délután szeretném a kérdéssort véglegesíteni, már hónapok óta dolgozok ezen. Ennek az évnek kiemelt feladata, hogy megállapodjunk a magyar nőkkel, hogy hogyan javítsuk a demográfiai adatokat. A munkának ma délután talán a végére jutok. Én elszánt vagyok továbbra is, az elkövetkező négy év legfontosabb kérdésének a demográfiát tartom. A demográfia egyébként nem szép szó, a népesedés közelebb áll a szívünkhöz, hiszen gyerekekről, emberekről van szó."

A népesedés és a bevándorlás összefüggéséről így vélekedett a magyar miniszterelnök:

Nyugat-Európában könnyebben megoldják, ha hiányzik egy svéd vagy német, akkor hoznak egy bevándorlót helyette, hogy a számok stimmeljenek. A magyar ember nem így gondolkozik, nekünk a népesedés nem számokból áll, nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek. A gyerekhez meg anya és apa kell, lehetőleg egy nő és egy férfi kell. Úgy vettem észre, hogy a magyar fiatalok akarnak gyerekeket, de aztán gazdasági nehézségek miatt nem vállalnak annyit, amennyit szeretnének. Olyan Magyarországot akarok, ahol a fiataloknak ezt a tervüket nem kell megváltoztatniuk."

Arra a riporteri felvetésre, hogy a népesedési politika sok pénzbe kerül, egy bajor példát hozott fel a miniszterelnök:

Lajos bajor királyt szokták azzal vádolni, hogy rövid távú beruházásokkal tönkretette Bajorország gazdaságát. Lajos építette a kacskaringós várakat, amik akkor nagyon sokba kerültek. Azóta kimutatták, hogy hosszú távon ez volt Németország legsikeresebb beruházása, annyi látogatót vonzanak ezek a kastélyok. Ezzel azt akarom mondani, hogy attól, hogy valami rövid távon nagyon drága, attól még nem kell visszariadni."

Gyerekekbe, családokba beruházni rövid távon drága, de ennél jobb befektetés nincs. Én nem adom fel ezt, a családpolitika sok pénzbe kerül, de ezt összhangba hozzuk a gazdasági teljesítményünkkel. 2010 óta mégiscsak sikeres gazdaságpolitikát indítottunk meg, ez egy közös sikere a politikának és a magyar embereknek"

— mondta a miniszterelnök, majd kiemelte:

a munkanélküliség csökken, a bérek nőnek, az államadósság csökken, összességében olyan számokkal rendelkezünk, hogy szabad hosszú távú beruházásokra költeni."

Az interjú végén szóba kerültek a nyugdíjasok is. Róluk szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy idén is részt fog venni hivatalos találkozókon.

Varga Mihály azt mondta, hogy ennek az évnek a végén is lesz nyugdíjprémium, a gazdasági helyzet lehetővé teszi, a nyugdíjasok pedig rászolgálnak. Az idősek iránti tiszteletet és a jövő iráni felelősséget egyensúlyban kell tartani, ez komoly bűvészmutatvány. 2010 óta ez a mutatvány minden évben sikerült"

– zárta a beszélgetést a kormányfő.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére