Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pompeo szerint elõrelépések történtek Észak-Korea ügyében

Zelenka Dóra

2018.10.07. 17:10

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap a Twitteren közölte, hogy további elõrelépés történt azokban az ügyekben, amelyekrõl az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozón egyezett meg Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ.

"Kellemes utam volt Phenjanba, ahol találkoztam Kim elnök úrral" – írta.

További előrelépéseket tettünk a szingapúri csúcstalálkozón kötött megállapodások ügyében. Köszönöm, hogy vendégül láttak engem és a csapatomat"

– emelte ki Pompeo.

Az amerikai tárcavezető immár negyedszer kereste fel az észak-koreai fővárost. Látogatásának egyik célja az volt, hogy az idei évre tervezett második amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó helyszínéről és időpontjáról egyeztessen.

A külügyminiszter két órán át tárgyalt Kimmel, majd folytatta útját Szöulba, ahol beszámol a találkozó eredményeiről Mun Dzsein dél-koreai elnöknek és Kang Kjung Va külügyminiszternek. Ezt követően Pekingbe utazik, majd hétfőn visszatér az Egyesült Államokba.

A rövid phenjani látogatást eredetileg augusztus végére tervezték, de Trump az utolsó pillanatban lemondta, mert nem történt előrelépés az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolása ügyében.

Washington azt várja Phenjantól, hogy adja át nukleáris létesítményeinek és rakétagyárainak listáját, illetve tegyen visszafordíthatatlan lépéseket az atommentesítés terén.

Az amerikai küldöttséggel érkező egyik tisztségviselő elmondta, hogy Pompeo jelenlegi észak-koreai útja jobb volt, mint az előző, de úgy vélte, hosszú menet lesz, mire sikerül dűlőre jutni Phenjannal.

Az amerikai külügyminiszter a haladást éltetve tért haza korábbi látogatásáról, miközben Észak-Korea "gengszterstílusúnak" nevezte és elutasította Pompeo követeléseit.

A napokban Pompeo azzal bőszítette fel Észak-Koreát, hogy újra síkra szállt a nemzetközi szankciók fenntartása mellett. Az amerikai diplomácia vezetője szerdán azt mondta: egyetértés mutatkozik abban, hogy mindaddig nem szabad felfüggeszteni a büntető intézkedéseket, amíg előrelépés nem történik az atommentesítés terén.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére