Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Markus Söder marad Bajorország miniszterelnöke

Bertha László

2018.11.06. 12:35

Megválasztotta a bajor Landtag tartományi miniszterelnöknek Markus Södert, a CSU politikusát.

A CSU és koalíciós társa, a Szabad Választók (FW) pártja együtt 112 mandátummal rendelkezik a 205 fős Landtagban, és 111 képviselőjük vett részt az ülésen. Markus Södert 110 szavazattal választották meg kormányfőnek a titkos választáson.

A miniszterelnök első beszédében összefogásra szólított fel, kiemelte, hogy politikai hovatartozástól függetlenül mindenkinek Bajorországért kell dolgoznia. A kemény választási kampány után „új stílusra” és a kölcsönös tiszteleten alapuló munkára van szükség. A parlamentarizmust nem egymás szidalmazása erősíti, hanem a közösség előtt álló feladatok legjobb megoldásáért folytatott vita – mondta Markus Söder.

Hangsúlyozta, hogy a választópolgárokkal is együtt kell működni, és nem „felülről diktálni nekik, hogy mit csináljanak és hogyan viselkedjenek”.

A CSU az október közepén tartott Landtag-választáson az első helyen végzett, a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg, de támogatottsága 10,4 százalékponttal gyengült az előző, 2013-as választáson szerzett 47,6 százalékhoz képest, és a leggyengébb eredményt érte el az 1950-es 27,4 százalék óta. A párt így elveszítette abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben, és koalícióra kényszerült.

Az új kormány miniszterei november 12-én teszik le esküjüket a Landtagban. A kormány pontos összetétele még nem ismert, de az tudható, hogy a hétfőn aláírt koalíciós szerződés alapján az FW három minisztériumot kap – a gazdasági, energiaügyi és területfejlesztési, a környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi, valamint a kulturális tárcát –, és megalakítanak egy új minisztériumot, amely a digitalizációval kapcsolatos feladatokkal foglalkozik majd. Markus Söder ez után ismerteti majd kormányának programját – írja az MTI.

Markus Söder idén március óta miniszterelnök Bajorországban, Horst Seehofert váltotta, aki belügyminiszter lett az akkor megalakult  szövetségi kormányban, de CSU-elnöki tisztségét megtartotta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére