Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A román elnök elutasította a korrupcióellenes fõügyész kinevezését a kommunista múltja miatt

Forisek Ádám

2018.11.21. 15:20

A hírt a román elnöki hivatal közölte szerdán.
BUKAREST, 15:20

A hírt a román elnöki hivatal közölte szerdán.

Tudorel Toader, a szociálliberális kormány igazságügyi minisztere október közepén terjesztette fel az elnöknek kinevezésre Adina Floreát, akit versenyvizsga alapján választott ki a minisztérium a július elején leváltott Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes főügyész utódául. Kövesit a kormánnyal nyílt konfliktusban álló jobbközép államfő egy alkotmánybírósági döntés alapján volt kénytelen meneszteni, miután Toader kezdeményezte a felmentését.

Az elnök Florea mellett alacsonyabb rangú ügyészek kinevezését is elutasította, akiket szintén Toader javasolt.

Johannis arra hivatkozott, hogy nem teljesültek a törvényes feltételek. Két cikkelyt jelölt meg a törvényből, ezek közül az egyik az egykori román kommunista hírszerzéssel, a Securitatéval együttműködő személyek kinevezését tiltja meg.

A román igazságszolgáltatási tanács ügyészi részlege kedvezőtlenül véleményezte Florea pályázatát, álláspontja azonban csak konzultatív jellegű, így a miniszter felterjeszthette az elnöknek javaslatát.

A jelölt pályázatában elismerte a korrupcióellenes főügyészség (DNA) által elért eredményeket, egyúttal bírálta is eddigi tevékenységét. Megemlítette, hogy a DNA korrupcióellenes ügyészség bizonyos vizsgálatai túllépték a törvényesség határát, a korábbi vezetőség nem tett semmit, hogy az egyes ügyészek által elkövetett visszaélésekre vonatkozó vádakat kivizsgálják.

Románia nyugati partnerei – elsősorban az Egyesült Államok és az Európai Bizottság – a DNA megfelelő működését a román igazságszolgáltatási reform kulcselemének tekintik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére