Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez a hírhamisítás iskolapéldája: kamu lelkészt bérelt fel a BBC

Sümeghi Lóránt

2018.11.30. 21:00

A magát objektívnek és szakmainak nevezõ brit BBC egy, a Brexittel kapcsolatos televíziós vitamûsorában egy kamu lelkészt bérelt fel annak érdekében, hogy azt a látszatot keltsék, mintha jó alkut kötött volna a jelenlegi brit miniszterelnök az EU-ból való távozás ügyében Brüsszellel.

Az álhírgyártás ékes példájának lehettek szemtanúi azok a brit televíziónézők, akik a BBC Newsnight című vitaműsorát nézték meg, amely a Brüsszellel megkötött, EU-ból való kilépést előkészítő tervezet kérdését boncolgatta. Ugyanis sajtóértesülések szerint az egyik meghívott vendéget, Lynn Hayter-t éppen lelkészi mivolta miatt hívta be a BBC, hogy fejtse ki álláspontját arról, hogy miért is érdemes támogatni a jelenlegi, amúgy igencsak gyengekezű, Brüsszelnek aláfekvő Theresa May brit miniszterelnököt.

Csakhogy kiderült, Hayter nem lelkész, hanem egy profi színész, aki példának okáért a Star Wars egyik filmepizódjában is szerepelt.

Mindez azonban nem zavarta a BBC-t, ezért nem is szóltak a műsor szerkesztői, hogy távolítsa el magáról az anglikán lelkészek által is alkalmanként viselt, úgynevezett lelkészi gallért. A csatorna azon szándékát, mely a nyilvánosság egyértelmű félrevezetését célozta meg egy profi színész alkalmazásával, rengetegen szóvá is tették a közösségi médiában.

Mint ismert, Theresa May nemcsak a maradáspárti, túlnyomórészt baloldaliak körében verte ki a biztosítékot azzal, hogy megegyezett informálisan Brüsszellel az EU-ból való kilépés feltételeiről, hanem a Brexit-párti konzervatívoknál is. Ugyanis számos kritikusa szerint a feltételek nem Nagy-Britannia szuverenitását és gazdasági pozícióját erősítik, hanem éppen ellenkezőleg, az Európai Unióét. Nagy valószínűséggel ezért érzi úgy a BBC, hogy bármilyen eszköz megengedett annak érdekében, hogy Theresa May népszerűségi indexét megtámogassák. Még a "fake news" is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére