Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Indul a 888 sörenciklopédiája!

Pörge Béla

2019.03.03. 11:00

Új sorozatunkban hétrõl hétre mutatjuk be a magyarországi boltokban kapható söröket. Az elsõ részben minden világos sör atyjáról, "a sörrõl" lesz szó, kis kitéréssel a fõhõsünk testvéreire.

Nagyon nehéz elkezdeni egy ilyen sorozatot, hiszen megannyi sör van, amiről írhatnánk, írhatnék. A sorozat személyes jellegét kiemelve úgy döntöttem, hogy ezt a lehetetlennek tűnő feladatot úgy oldom meg, hogy a kedvenc alapsörömet mutatom be. Azt a sört, ami a pilseni típusú világos sörök atyja, sokak számára "a" sör. Az első rész főszereplője tehát a Pilsner Urquell.

A sörenciklopédiánkban hétről hétre külföldi és magyar, kisüzemi és nagyüzemi, világos és barna, felsőerjesztésű és alsóerjesztésű söröket fogunk bemutatni. A söröknek csupán két kritériumnak kell megfelelniük: Magyarországon könnyen hozzá lehessen jutni sima boltokban is, ne csak tematikus üzletekben vagy kocsmákban, illetve egy minőségi alapelvárás, hogy az olcsóság kedvéért ne legyen kukoricagrízzel hígított az adott termék.

A Pilsner Urquell (vagy csehül: Plzenský Prazdroj) Csehország és a világ egyik leghíresebb és legnagyobb mennyiségben gyártott söre. Magyarországon a Dreher forgalmazza, ám fontos kiemelni, hogy forgalmazza, nem gyártja: a Pilsner üzletpolitikája, hogy Plzenben készül az összes sörük, így elvileg a világ minden táján ugyanolyan minőségű sörhöz adják a nevüket.

A Pilsner tulajdonképpen "a sör", nem egy olcsó, pancsolt valami, hanem a legegyszerűbben elérhető minőségi sör. Nem különleges, nincs fantázianeve, egész egyszerűen jó.

A Pilsnerrel kapcsolatban ugyan létezik és erősen tartja magát egy pletyka, mely szerint külföldre rosszabb minőségű jut belőle, de inkább annyi igaz ebből, hogy figyelni kell a dobozok/üvegek alját, hogy mikori főzetről van szó, mert a dobozos/üveges sör is frissen az igazi!

Ahogy a cikk elején említettem, a Pilsner a pilseni típusú, vagy csak simán pils néven emlegetett sörfajta atyja. A legtöbb Magyarországon ismert, nagyobb mennyiségben kapható és fogyasztott világos sör ebbe a kategóriába tartozik, tehát ha bármi sima sört isztok, mindig gondoljatok arra, hogy a Pilsner nélkül ezt nem lehetne! A pils egyébként az alsóerjesztésű láger sörök között a legelterjedtebb fajta, alapesetben víz, zateci (vagy németül Saaz) komló, maláta és sörélesztő az összetevője, de a komló természetesen sok – főleg nem cseh – sör esetében eltérő.

A Pilsner különlegességét a komló mellett a helyi, lágy víz adja, amiről a nevét is kapta: az Urquell szó magyarul ősforrást jelent. Itt érdemes visszautalni a fenti legendára az eltérő Pilsnerekről: ha a forrás éppen kiapadóban van, akkor bizony a belső piac kapja az ősforrás vizéből készült sört, míg exportra szintén helyi, de más forrásból származó vízből készül a sör. Állítólag.

Az alap Pilsner 4,4 százalék alkoholtartalmú, aranyszínű, kifejezetten karakteres, testes sör, ami jellegzetes ízvilággal rendelkezik.

Személyes benyomásaim alapján a Pilsner az a sör, ami bármikor jólesik. Bármilyen "szükséghelyzetben", bármilyen mély dilemma esetén (milyen sört igyak a hétvégén?) tökéletes választás. Szinte biztosan lesz a sarki boltban is, stabilan hozza a minőséget, nem lehet vele mellényúlni.

Ami az árat illeti: akciósan akár 270 forintért is hozzá lehet jutni egy doboz Pilsnerhez, de jellemzőbb a 290-330 forint közötti árfekvés. A cikkben fotózott dobozt 300 forintért vettem. Fontos megjegyezni a Pilsnerrel kapcsolatban, hogy egyes söröktől eltérően ezt Csehországban vagy épp Szlovákiában sem lehet sokkal olcsóbban beszerezni, az azonos minőség közel azonos áron érhető el.

Érdemes röviden áttekinteni azt is, hogy mik a Pilsner vetélytársai. Magyarországon a Pilsner mellett két olyan cseh sör létezik még, amit szinte bárhol megkapni: a Krusovice és a Budweiser (más néven Budvar). Előbbit a Heineken, utóbbit a Carlsberg forgalmazza nálunk, de mindkettő import sör.

A Krusovice Pilsnerhez hasonló minőséget képvisel, ám kevésbé karakteresebb és testesebb, inkább ivósör, de a minőségi fajtából. Alkoholtartalma 4,2 százalék, számomra egyébként a Pilsner "helyettesítő terméke", ha valami csoda folytán előbbi sör nincs egy boltban, vagy nem hűtött, akkor jó a Kruso is, sokat nem veszítek.

A Budweiser – a Pilsner mellett – a világ egyik leghíresebb söre, és nem mellesleg a cseh állam tulajdonában van. Nagyon fontos kiemelni, hogy az Egyesült Államokban kapható és forgalmazott Budweisernek a nevén kívül semmi köze az eredeti Budvarhoz. A cseh Budvar 5 százalék alkoholtartalmú, minőségi sör, ami a Pilsnerhez hasonlóan bármikor jólesik. Testes, de talán kevésbé jellegzetes az ízvilága, a minősége viszont megkérdőjelezhetetlen. Kevésbé elterjedt az országban, és az átlagára valamivel magasabb is, általában 310-350 forint között lehet hozzájutni, bár nekem az óbudai piacon sikerült 260 forintért vennem.

A fentiek mellett számos kisebb cseh sörgyár termékét is kapni lehet egyes nagyobb boltokban, áruházakban, ám ezek nincsenek annyira elterjedve, hogy a Pilsner vetélytársának lehessen nevezni őket – hiába világos sörök, más kategóriában indulnak.

Visszatérve a Pilsnerhez, kiemeltem már, hogy nagy előnye, hogy a világon bárhol is járok, a Pilsner Plzenből származik. Ez viszont két ismert cseh sörmárkánál is másképpen működik!

A Kozel és a Staropramen itthon kapható söreit nem Csehországban gyártják, hanem Magyarországon. A Staropramenről készült korábban egy videós sörtesztünk, annál többet most nem is szeretnék szánni a Borsodi égisze alatt készülő sörre. A régi Kozel körülbelül ugyanennyi szót érdemelne, azonban a Dreher megújította a Kozel receptjét, és készített egy már-már cseh szintű, kiváló ivósört. A magyar Kozelt nem lehet a Pilsnerrel egy lapon említeni, de ennek megfelelően nagyjából 50 forinttal olcsóbban lehet hozzájutni, ennyiért pedig megéri.

A Pilsner kapcsán szóba került, hogy milyen nagyüzemi cseh sörök a legelterjedtebbek Magyarországon, és az is, hogy melyeket importálják, melyeket készítik itthon licenc alapján: fontos tudni azt is, hogy ha nincs egy adott boltban vagy kocsmában Pilsner, akkor mihez érdemes nyúlni, ha hasonlóra vágyunk.

Ha valaki elérhető áron akar egy olyan sört venni, ami jól csúszik a nyári melegben, a meccshez vagy éppen egy fárasztó nap után, akkor a lehető legjobb szívvel ajánlom a Pilsnert!

Tartsatok velünk a jövő héten is!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére