Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hamburgban a farsangi jelmezválasztáskor is ügyelni kell a píszíre

Tóth Dalma

2019.03.06. 16:48

Egy hamburgi óvodában arra kérték a szülõket, hogy ne adjanak olyan jelmezeket a gyerekekre, melyek a sztereotípiákat erõsítik. Azaz kerüljék például az indián, a sejk, a hercegnõs és a kalózos jelmezeket.

Az óvoda idén megtiltotta, hogy olyan jelmezt adjanak a szülők a gyerekekre, amik diszkriminatívnak minősülnek.

Arra kérjük Önöket, hogy a gyerekekkel együtt történő jelmezválasztáskor ügyeljenek arra, hogy az ne erősítsen rá a sztereotípiákra – idézi a Hamburger Morgenpost azt a levelet, amit a szülőknek küldött ki az óvoda.

A tilalom alá tartozik többek között a sejk és az indián jelmez is. Az óvoda a döntést a berlini tanácsadó központ által kiadott "Gyerekek védelme a megkülönböztetéssel szemben" című kiadvány alapján hozta meg.

A szövetségi családügyi minisztérium által kiadott kézikönyvben az áll: "Az úgynevezett indiánok nem léteznek és soha nem is léteztek. Ezt a szót az amerikai kolonizáció idején használták a helyi lakosságra. Ezért az indián jelmezek téves ismeretet nyújtanak a gyerekeknek, és sértik az őslakosokat."

A hercegnős és a kalózos jelmezzel is akadt problémájuk

Az óvoda hangsúlyozza, hogy a hétköznapokban is nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális érzékenység, a diszkriminációellenesség és az előítélet-mentesség tanítására. Ezért azt sem javasolják, hogy a lányokat hercegnőnek, a fiúkat pedig kalóznak öltöztessék a szülők. A brosúra szerzője azt javasolja, hogy a gyerekek cseréljék fel a nemi szerepet jelmezválasztáskor, azaz a lányokat öltöztessék kalóznak, a fiúkat pedig hableánynak vagy hercegnőnek. Ehhez csak egy kis szülői bátorítás kell – teszik hozzá.

Az intézmény szóvivője, Katrin Geyer elmondta az újságnak, hogy korábban az is teljesen szokványos volt, ha valaki afrikainak öltözött, akkor banánokkal teli kosarat rakott a fejére. Szerinte ugyanez a helyzet a fentebb felsorolt jelmezekkel, csak még nem mindenki érti. Számos szülő örül az óvoda által szorgalmazott érzékenyítésnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére