Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Weber ismét bátrabbnak bizonyult otthon

Tóth Dalma

2019.03.14. 20:20

Ahogy korábban beszámoltunk róla, ameddig Manfred Weber Magyarországon békülõs, enyhe hangnemben beszélt az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásáról, addig Németországba hazatérve már keménykedett. Csütörtöki sajtótájékoztatóján megint másképp látott néhány kérdést, mint magyarországi tartózkodása során.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, ameddig Manfred Weber Magyarországon békülős, enyhe hangnemben beszélt az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásáról, addig Németországba hazatérve már keménykedett. Csütörtöki sajtótájékoztatóján megint másképp látott néhány kérdést, mint magyarországi tartózkodása során.

Az európai néppárti (EPP) csúcsjelöltje kedden Budapestre látogatott. Első útja a Soros-egyetemre vezetett, majd azt követően Orbán Viktorral tárgyalt, végül pedig a Dohány utcai zsinagóga előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem sikerült mindenben megegyezni, de konstruktív beszélgetést folytattak a magyar kormányfővel.

Majd a politikus még aznap, miután hazaért Németországba, kettős beszédet alkalmazott, bátrabban fogalmazott, mint Magyarországon. Most ezt megint megismételte a német Kereszténydemokrata Unió európai parlamenti választásokkal kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök bocsánatkérése első jelzés, ez azonban még nem oldja meg a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságával kapcsolatos alapvető kérdést – jelentette ki Weber, majd felszólította a magyar kormányfőt, hogy vessen véget a Brüsszel-ellenes kampánynak és rendezze a Soros-egyetem ügyét.

Vajon csak Budapesten mer kipát hordani Weber?

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje kedden a Dohány utcai zsinagóga előtt tartott sajtótájékoztatón olyasvalamit tett, a...

Kijelentette: ezekben a pontokban nincs helye vitának. Úgy fogalmazott, hogy az EPP berkein belül nem engednek az alapjogi kérdésekben.

Beállt mellé a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök is. Adpa német hírügynökségnek Münchenben adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a magyar miniszterelnök bocsánatkérő levele nem oldotta meg a problémákat az EPP-n belül. "Fontos jelzés, ha valaki bocsánatot kér megfogalmazásokért. Mindig arra kell törekednünk, hogy hidakat építsünk és elejét vegyük a szakadásoknak. Az EPP ugyanakkor egy értékközösség. Az értékek pedig nem képezik alku tárgyát" – hangsúlyozta Söder

Söder kijelentette: Orbán Viktornak kell döntenie arról, hogy milyen irányt akar követni. "Ennek azonban tartósnak kell lennie. Nincs ugyanis értelme annak, hogy minden héten újabb vitát folytassunk erről" - hangsúlyozta a bajor politikus. Kiemelte, hogy nem csak Orbán Viktor álláspontjáról van szó ebben a kérdésben. Söder szerint az EPP többi tagpártjánál ismét a bizalom tartós kiépülésére van szükség.

Mint ismert, a magyar kormány nemrég elindított egy tájékoztató plakátkampányt, melyen Soros és Juncker szerepelt, valamint egy mondat: „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!”. Ez pedig értelemszerűen nagy vihart keltett a bevándorláspárti politikusok körében, így a Néppárt bevándorláspárti alakulatai a Fidesz kizárása mellett szólaltak fel.  A Soros és Juncker bosszújaként ismert néppárti ultimátumban azt követelik, hogy  a magyar kormány biztosítsa a Soros-egyetem Budapesten maradását; szedje le a tájékoztató plakátokat, amelyen Soros György szerepel Jean-Claude Junckerrel; Orbán Viktor pedig kérjen bocsánatot

A magyar miniszterelnök szerdán levelet írt azon EPP-tagpártok vezetőinek, amelyek kezdeményezték a Fidesz kizárását. Ebben bocsánatot kért a "hasznos idióták" kifejezés miatt, de kiemelte, nem változtat álláspontján a keresztény kultúra védelmét, a migrációt és Európa jövőjét illetően. A miniszterelnök azt kérte az érintett pártoktól, hogy gondolják újra a kizárási kezdeményezést. Tíz országból tizenhárom EPP-tagpárt kérte hivatalosan a Fidesz kizárását a magyar kormány újabb plakátkampánya és szerintük jogállamiságot veszélyeztető lépései miatt. Erről a konzervatív európai pártcsalád politikai közgyűlésén szavaznak a résztvevők jövő szerdán.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére