Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A németek döntõ többsége nem bízik meg a CDU-ban és az SPD-ben

Horváth Tamás

2019.03.27. 19:33

Arra sem számítanak, hogy újra megerõsödik a két nagy párt.
BERLIN, 19:33

Arra sem számítanak, hogy újra megerősödik a két nagy párt.

Az egyik legnagyobb német közhasznú magánalapítvány, a Bertelsmann Alapítvány megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján a németek 53,7 százaléka nem számít arra, hogy a CDU és az SPD visszanyeri régi erejét.

Csupán 16,7 százalékos mindazok aránya, akik szerint sikerül helyreállítani a „régi rendet”, amelyben a CDU - a csak Bajorországban működő CSU-val együtt - és az SPD együttvéve a szavazatok 70-80 százalékát szerezte meg a Bundestag-választásokon.

Ezzel a jelenséggel kapcsolatban a kutatók azt is megvizsgálták, hogy a választók pontosan milyennek tartják a CDU/CSU-t és az SPD-t.

Az eredmények eléggé drámaiak"

– írta a Süddeutsche Zeitung, kiemelve, hogy a német jobboldal vezető tényezőjénél és a baloldal legnagyobb pártjánál egyaránt 50 százalék körüli, vagy 50 százalék feletti mindazok aránya, akik egyetértenek azzal az állítással, hogy egyes politikusaik "kimondottan ellenszenvesek", és hogy olyan pártokról van szó, amelyek sokszor nem tartják be ígéreteiket.

A németek csupán 9,5 százaléka érzi úgy, hogy a CDU/CSU optimizmust és bizakodást sugároz, és csupán 11,2 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy "jó elképzelései vannak, amelyek hosszú távon az emberek javát szolgálják". Az SPD-nél hasonló értékeket, 10,7 százalékot, illetve 12,3 százalékot rögzítettek.

A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

Manfred Weber pártja, a CSU és testvérpártja, a CDU közös programmal készül az EP-választásra. Elfogadta az európai parlamenti választásra készített programját hétfőn a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége - adta hírül az MTI.

A CDU/CSU-ról a németek mindössze 17,1 százaléka mondja, hogy "vannak politikusaik, akikben meg lehet bízni", az SPD esetében még alacsonyabb, 12,7 százalék ez az arány - áll a Süddeutsche Zeitung összefoglalójában.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a németek jelentős része idejétmúlt politikát folytató, az emberek mindennapi gondjaitól elszakadt és határozott irányvonal nélküli szervezetnek tartja az ország két legnagyobb pártját – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére