Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: két világnézet létezik a migrációval kapcsolatban

Bácskai Balázs

2019.02.20. 14:17

Világossá vált, hogy két teljesen különbözõ világnézet, felfogás létezik a migrációval kapcsolatban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Isztambulban az MTI-nek, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülését követõen.

Az Európai Bizottság a konferencián mindent megtett azért, hogy minden arról szóljon, mennyire jó a migráció Európának és újabb migrációs folyamatokra van szükség - közölte Szijjártó Péter.

A miniszter hangsúlyozta: Brüsszel a Budapest Folyamatot is arra akarta felhasználni, hogy újabb migrációs hullámoknak csináljon kedvet, de sikerült megakadályozni a záródokumentumok egyhangú elfogadását.

Szijjártó Péter kifejtette: a közép-európai egység újra megmutatkozott, a négy visegrádi országon túl Ausztria és Olaszország sem írta alá az isztambuli deklarációt és az abból következő akciótervet.

Ezek az országok egyáltalán nem értenek egyet azzal, hogy a migrációs folyamatok jók lennének és azokat inspirálni kellene azokat - mondta.

A migráció újabb és rendkívüli veszélyeket tartogat Európa számára. Az elmúlt hetek nyugat-balkáni eseményei egészen riasztóak, miután Bosznia-Hercegovinában és Észak-Macedóniában olyan terroristákat fogtak el, akik korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjaként harcoltak a Közel-Keleten - közölte.

Szijjártó Péter elmondta: most, hogy az Iszlám Állam ellen szerveződött nemzetközi koalíció legyőzte a dzsihadista szervezetet, a zsoldos terroristák elkezdenek visszatérni Európába, újabb terrorveszélyt jelentve a kontinens számára.     

Egyértelmű információk szólnak arról, hogy a zsoldos terroristák százasával akarnak visszatérni az Európai Unió területére. Ezt meg kell gátolni, meg kell állítani"

– közölte a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte: mindenki - az ENSZ és Brüsszel is -, aki a migrációs folyamatot ösztönzi, Európa biztonságát sodorja rendkívüli veszélybe, ugyanis a migrációs hullámok újabb lehetőséget adnak a visszatérésre a terroristáknak.

A miniszter közölte: a Nyugat-Balkánon a helyzet egyre drámaibb, Bosznia-Hercegovina területén 25 ezer illegális bevándorló tartózkodik, a beáramlás Görögországba 32 százalékkal nőtt és Szerbiába is folyamatosan érkeznek az emberek.     

Hozzátette: a magyar határőrök egyre több olyan esetet derítenek fel, amikor illegális migránsok nem a kerítésnél, hanem a határt legálisan átlépő járműveken elrejtőzve próbálják átlépni a határt.

Szijjártó Péter az isztambuli konferencia keretében kétoldalú megbeszéléseket folytatott Süleyman Soylu török belügyminiszterrel, Dimitrisz Vicasz görög migrációügyi miniszterrel, Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel, Davor Bozinovic horvát belügyminiszterrel, Dragan Mektic bosznia-hercegovinai nemzetbiztonsági miniszterrel, Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszterrel és Oliver Szpasovszki észak-macedón belügyminiszterrel.

A Budapest Folyamat 1993-ban a magyar fővárosban megalakult migrációs tárgyú kormányközi párbeszéd, amelynek keretei között 52 állam, európai országok és az úgynevezett Selyemút mentén fekvő országok - Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Irak, Irán -, továbbá nemzetközi szervezetek vitatják meg és keresik a megoldást nemzetközi migrációs és menekültügyi kihívásokra. Az együttműködés elnöke 2006 óta Törökország, Magyarország pedig a társelnöki teendőket látja el. Hét ország rendelkezik megfigyelői státussal, többek között az Egyesült Államok. Az isztambuli konferenciát Recep Tayyip Erdogan török elnök gálavacsora keretében nyitotta meg kedden.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére